ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» έως και 85% των εσόδων του τουρισμού τον Ιούλιο

Σημαντικό πλήγμα στην ελληνική οικονομία προκαλεί η πανδημία καθώς οι φετινές τουριστικές εισπράξεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

Βαρύτατο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί φέτος ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα φετινά έσοδα του Ιουλίου, είναι μειωμένα κατά 80% τουλάχιστον όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, με τους επαγγελματίες να του κλάδου να λένε πως έχει χαθεί οριστικά η φετινή σαιζόν.

Με την ελληνική οικονομία να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι φόβοι πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ, προκαλούν ανησυχία.

Ο υπουργός Τουρισμός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε αναφέρει πως «τον Ιούλιο είχαμε 15% με 20% της περσινής κίνησης, θα κλείσουμε με τις εκπτώσεις τις μειωμένες τιμές, και τα έσοδα προφανώς θα είναι λιγότερα» και εκτίμησε πως «στον Αύγουστο υπάρχει γενικευμένος φόβος για δεύτερο κύμα θα κρατήσει κόσμο πίσω. Σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από τον Ιούλιο».  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, που σε άλλη συνέντευξη του έχει εκτιμήσει πως οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό το 2020 δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν πάνω από 18 δισ. ευρώ, περίπου 1.000 καταλύματα δεν θα λειτουργήσουν τελικά λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τουριστικής κίνησης, σημειώνοντας πως σε ορισμένα νησιά οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν μόλις το 50% και αυτό για 20 ημέρες μόνο.

Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες από αυτές τις χώρες οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να πληγούν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 30% τον φετινό Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων τουριστών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Γι αυτό παραμένει επίμονος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το «Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων» της Alpha Bank η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή ζήτηση, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται αργά, ενώ διεθνώς η αβεβαιότητα ενισχύει τα πολύτιμα μέταλλα και πιέζει το δολάριο.
Θάλασσα και βάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Γάλλοι τουρίστες νεκροί από ανατροπή σκάφους ανοικτά του Ομάν

Τρεις Γάλλοι τουρίστες σκοτώθηκαν όταν σκάφος με 25 επιβαίνοντες ανατράπηκε ανοικτά του Μουσκάτ, στο Ομάν. Δύο τραυματίστηκαν ελαφρά. Το σκάφος κατευθυνόταν προς τα νησιά Ντιμανιγιάτ. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα - Νέο Δελχί: Η πρώτη απευθείας πτήση Ελλάδας–Ινδίας με IndiGo

Εγκαινιάστηκε η πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας–Ινδίας με πτήση της IndiGo από Αθήνα προς Νέο Δελχί. Στην πτήση επιβαίνει η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για 24ωρη επίσκεψη, με συναντήσεις για τουριστική συνεργασία και ζητήματα visa.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονες αντιδράσεις για τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία

Περίπου 40 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την ακύρωση του σχεδίου του Τζάρεντ Κούσνερ για πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στο ακατοίκητο νησί Σάσων της Αλβανίας, επικαλούμενες σοβαρές απειλές για τα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία: Επαφές και συνεργασίες στη FITUR της Μαδρίτης

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων στη διεθνή έκθεση FITUR στη Μαδρίτη, με επαγγελματικές συναντήσεις για νέες συνεργασίες, καταγραφή ζήτησης για την Ελλάδα και τις τάσεις στις ισπανόφωνες αγορές.