ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παπασταύρου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Παπασταύρου: Βρισκόμαστε σε ενεργειακή καταιγίδα, να αφυπνιστεί η Ευρώπη

Την ανάγκη για ταχύτερη ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση και επανεξέταση του ρυθμού της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε ο Σταύρος Παπασταύρου

Την ανάγκη για άμεση και πιο αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αλλά και την ανάγκη να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο προχωρά η πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αγωνία που προκαλεί στους πολίτες η νέα κρίση αλλά και τη στάση της Ευρώπης, ο υπουργός έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα, αλλά συχνά κινείται με καθυστέρηση σε σχέση με τις εξελίξεις. 

«Η ερώτηση δεν είναι εύκολη, γιατί βρισκόμαστε μέσα σε μια ενεργειακή καταιγίδα και η Ευρώπη παίρνει τα σωστά μέτρα μεν, δυστυχώς όμως πολλές φορές δεν προλαβαίνει την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου. 

Όπως σημείωσε, η σημερινή περίοδος απαιτεί από την Ευρώπη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. «Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια περίοδος που η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί, να δράσει», τόνισε. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα σε χαρακτηριστικό περιστατικό από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, τον περασμένο Μάρτιο, περιγράφοντας την αντιπαράθεση που είχε με την ομόλογό του από τη Σουηδία. Όπως εξήγησε, στο επίκεντρο βρέθηκε η διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, το πρόβλημα έγκειται ακριβώς στην ανάγκη η Ευρώπη να είναι σε θέση να δρα πριν οι κρίσεις λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις και όχι να περιορίζεται σε αντιδράσεις όταν πλέον οι συνθήκες την υποχρεώνουν να παρέμβει. 

Δεν υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας 

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, υποστήριξε ότι, παρά τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμη από την πραγματική δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχουν 27 διαφορετικές αγορές με μια μορφή συνεργασίας πολύ χαλαρή», ανέφερε. 

«Συναντιόμαστε οι υπουργοί, υπάρχει το Task Force που έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι κοινές δράσεις απέναντι σε μια πρόκληση που δεν αφορά μεμονωμένα κράτη, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. 

Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας 

Ο κ. Παπασταύρου συνέδεσε την ενεργειακή πολιτική και με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή βιομηχανία. «Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι σε κίνδυνο», υπογράμμισε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση προχώρησε με ταχύτητα που, υπό τις σημερινές συνθήκες, έχει δημιουργήσει επιπτώσεις τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην κοινωνική συνοχή. «Ιεραρχήσαμε την πράσινη μετάβαση πάνω από την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα. Δεν είπε κανείς να μην την κάνουμε, αλλά πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η ταχύτητα που προχώρησε αποδυνάμωσε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αποδυνάμωσε την κοινωνική συνοχή», τόνισε. 

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι ο στόχος της πράσινης μετάβασης παραμένει, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία προς ένα ενεργειακό μοντέλο που θα βασίζεται περισσότερο σε καθαρές μορφές ενέργειας, χωρίς όμως η μετάβαση αυτή να πραγματοποιείται εις βάρος των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής.

Επενδύσεις στις ΑΠΕ με έμφαση στην αποθήκευση

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνογαλλικών επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στον σημαντικό μετασχηματισμό που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα στην πορεία της προς την απανθρακοποίηση.

Όπως σημείωσε, πριν από 20 χρόνια πάνω από το 90% της ηλεκτροπαραγωγής προερχόταν από τον ρυπογόνο λιγνίτη, ενώ σήμερα περισσότερο από το 50% προέρχεται από ΑΠΕ. Ωστόσο, όπως τόνισε, απαιτούνται επιπλέον βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Γαλλία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εταίρο, καθώς διαθέτει τεχνογνωσία σε τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, ενώ πεδία συνεργασίας μπορούν να αποτελέσουν και οι μπαταρίες και η γεωθερμία.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πυρηνική ενέργεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει τη σχετική συζήτηση, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να προσφέρουν επαρκείς δικλίδες ασφαλείας και αν η σχέση κόστους-οφέλους δικαιολογεί μια τέτοια κατεύθυνση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν όλοι οι γείτονες έχουν γύρω σου πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι λογικό να το κοιτάζεις κι εσύ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άντυ Μπέρναμ
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Φόρος στις τράπεζες για ενίσχυση των νοικοκυριών

Η κυβέρνηση των Εργατικών με πρωθυπουργό τον Άντι Μπέρναμ αυξάνει τη φορολογία στις τράπεζες στο 6% για 15 μήνες από Ιανουάριο, ώστε να χρηματοδοτήσει ενισχύσεις στα νοικοκυριά. Τα αναμενόμενα έσοδα φτάνουν τα 1,5 δισ. λίρες.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ενεργειακή ασφάλεια και οι στόχοι της ΕΕ μετά το 2030 στο Συμβούλιο Υπουργών

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν ενεργειακή ασφάλεια, τιμολόγια, φορολογία και οι μελλοντικοί στόχοι ως το 2030.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα διυλιστήρια επανέρχονται γρηγορότερα με ρωσικό εξοπλισμό

Τα ρωσικά διυλιστήρια ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους μετά από συντηρήσεις, επειδή σχεδόν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγεται στη Ρωσία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία ρωσικά δεξαμενόπλοια με ντίζελ πλέουν προς ΗΠΑ, λέει η Μόσχα

Τρία πετρελαιοφόρα με ρωσικό ντίζελ κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις σε Ουκρανία και Ευρώπη. Ένα τέταρτο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει σύντομα, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν-Τραμπ.