ΓΔ: 2679.66 -0.71% Τζίρος: 388.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:38
Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία στο ΕΒΕΑ

Πιερρακάκης: Στο 50% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις

Σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ και νέα πλατφόρμα για τις οφειλές του Δημοσίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τον οδικό χάρτη των επόμενων παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Κεντρική παρέμβαση αποτελεί η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου των νομικών προσώπων από το 80% στο 50%. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση θα αρχίσει το 2028 και θα πραγματοποιείται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Κάθε μείωση κατά πέντε μονάδες συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που, όπως επισήμανε, καθιστά αναγκαία τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια. Στις βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται επίσης οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις για επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, δημιουργείται νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει συνολική χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία της δημόσιας ψηφιακής πλατφόρμας «Συνέπεια», μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι φορείς του Δημοσίου που καθυστερούν την εξόφληση οφειλών προς ιδιώτες. Στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ποιος φορέας καθυστερεί τις πληρωμές και για πόσο χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχυθούν η λογοδοσία και η έγκαιρη εξόφληση των επιχειρήσεων.

Στο ενεργειακό πεδίο, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τον στόχο που τέθηκε στη ΔΕΘ για μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 30%. Η κυβέρνηση προκρίνει επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας, δίκτυα, διασυνδέσεις και συστήματα αποθήκευσης, υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις παρέχουν προσωρινή ανακούφιση, ενώ οι υποδομές μπορούν να μειώσουν δομικά το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αναφορά έγινε και στον νέο επενδυτικό λογαριασμό για τη νέα γενιά. Το κράτος θα συνεισφέρει ένα ευρώ για κάθε ευρώ που θα καταθέτει η οικογένεια, έως το ποσό των 1.200 ευρώ ετησίως, με στόχο την καλλιέργεια αποταμιευτικής και επενδυτικής κουλτούρας.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 2%, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7,9%, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν φέτος στο 17,7% του ΑΕΠ, από 11% το 2019. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 136,8% του ΑΕΠ φέτος και κάτω από το 120% έως το 2029.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφούνης: Ισχυρές και βιώσιμες ΜμΕ, κλειδί για ανάπτυξη και οικονομία

Αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Πιερρακάκη, καταθέτοντας πρόταση για τη στήριξη των μικρομεσαίων, με κοστολογημένο σχέδιο ως το 2030. Η πρόταση περιλαμβάνει πηγές χρηματοδότησης και αναπτυξιακά οφέλη.
Άτομα με σακούλες αγορών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έμποροι προειδοποιούν για λουκέτα χωρίς μέτρα για την επαγγελματική στέγη

Οι έμποροι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επαγγελματική στέγη, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις ενοικίων απειλούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κλείσιμο.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρέσινγκ» κυβέρνησης σε τράπεζες: Τι ζητά για τα δάνεια σε επιχειρήσεις

Να γυρίσουν οι τράπεζες στον ρόλο που είχαν πριν από το 2007, ζητά ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Να προσφέρουν χρηματοδοτική στήριξη στις μικρομεσαίες και να συμβάλουν στη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Δουβλίνο ο Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN, στο επίκεντρο οι νέες προκλήσεις

Ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, μεταβαίνει στην Ιρλανδία για Eurogroup και ECOFIN, όπου θα συζητηθούν η ενίσχυση καινοτομίας, η ανάπτυξη της ευρωζώνης και οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη επιχειρήσεων - Μπρατάκος: Ανάγκη για περισσότερο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων, εντός των ορίων της οικονομίας, σε συνεδρίαση του ΕΒΕΑ. Ο Γ. Μπρατάκος ζήτησε σαφές σχέδιο για ενίσχυση παραγωγής και πλούτου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Δημιουργούμε εφεδρείες για στήριξη όταν δυσκολεύουν οι συνθήκες

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει κρατήσει δημοσιονομικές εφεδρείες για να στηρίξει πολίτες σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα και τη συνέχεια της επιδότησης στο diesel.