ΓΔ: 2057.55 0.01% Τζίρος: 2.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:34

ΕΛΕΤΑΕΝ: Συνεχίζεται η θετική τάση στην αιολική ενέργεια

Στο τέλος του Ιουνίου 2020, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW εκ των οποίων τα 299,7 MW στα μη διασυνδεμένα νησιά.

Συνεχίζεται η θετική τάση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 110 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 287,3 μεγαβάτ, που αποτελεί αύξηση 8% σε σχέση με το τέλος του 2019.

Όπως προκύπτει από τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το A' εξάμηνο 2020 της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), στο τέλος του Ιουνίου 2020, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW εκ των οποίων τα 299,7 MW στα μη διασυνδεμένα νησιά.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1484,9 MW (38%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619,2 ΜW (16%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 481,2 MW (12%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

  • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 585,9 MW (15,1%)
  • ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482,3 MW (12,4%)
  • η ENEL Green Power με 353,7 MW (9,1%)
  • η EREN με 282,9 MW (7,3%) και
  • η Iberdrola Rokas με 270,9 MW (7%)

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής: η Vestas έχει προμηθεύσει το 46,3% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 27,1%, η Siemens Gamesa με 16,3%, η Nordex με 5,5% και η GE Renewable Energy με 3,5%.

Ειδικά για το Α' εξάμηνο 2020 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν η Vestas κατά 49,2% (141,6 ΜW), η Enercon κατά 41,8% (120,2 MW) και η Nordex κατά 8,9% (25,6 ΜW).

Με αφορμή την ανακοίνωση της Στατιστικής, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε:

«Η αύξηση των αιολικών επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αποτελεί μια σημαντική επιτυχία που οφείλεται στις προσπάθειες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτό διότι έχουν κατορθώσει, μετά από προσπάθειες πολλών ετών σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν και να αδειοδοτήσουν μια κρίσιμη μάζα έργων που τώρα υλοποιούνται. Στις αντιξοότητες αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας CoViD-19 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, που επιβράδυναν το ρυθμό εγκατάστασης των αιολικών πάρκων και δημιούργησαν παροδικά προβλήματα στην μεταφορά του εξοπλισμού και στη μετακίνηση των εργαζομένων ανά τη χώρα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου για το Α' εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, υπολείπεται της ανάπτυξης ρεκόρ που παρουσίασε το 2019, αλλά είναι υπερδιπλάσιος του 10ετούς μέσου όρου. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Η επιτυχία αυτή όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα προβλήματα: πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Σταδιακή αποκατάσταση ρεύματος στον βορρά μετά τα ρωσικά πλήγματα

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στη βόρεια Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα. Πλήρης αποκατάσταση σε περιοχές της Σούμι, συνεχίζονται οι εργασίες στην Τσερνίχιβ. Στη Σλαβούτιτς, κρίσιμες υποδομές έχουν συνδεθεί ξανά στο δίκτυο.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Λάουρα Κοβέσι
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εξευτελισμός εποχής... μνημονίου, η ΓΣ του ΣΕΒ και μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ για Belharra

Ούτε στα μνημόνια δεν... στόλιζαν τη χώρα όπως χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Τι θα ζητηθούν στη συνέλευση του ΣΕΒ, ώθηση στον ΟΛΠ δίνει η κρουαζιέρα, το χρηματιστήριο ενέργειας και οι διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ για την Belharra.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύσκεψη ευρωπαίων αρχηγών για τον ρωσικό "σκιώδη στόλο"

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών θα συνεδριάσουν σύντομα για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας που παρακάμπτει τις κυρώσεις. Συνεχίζεται επίσης η δίωξη του καπετάνιου του Boracay.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Υπερβολική η αντίδραση Γαλλίας στη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «υστερία» τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Boracay από τη Γαλλία, τονίζοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις παγκόσμιες ενεργειακές οδούς και αμφισβητώντας την προέλευση του πετρελαίου του.