Τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα αλλά και τη στάση την οποία θα διατηρήσει αναφορικά με τους όρους βάσει των οποίων θα δοθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, εφόσον, φυσικά, αυτό εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μία «επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί εποπτεία «τύπου τρόικας», αναφορικά με τα κεφάλαια που θα δοθούν από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Έχουμε μια πολύ, πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων», τόνισε, «θα επικεντρωθεί στην «πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση» και στην ενθάρρυνση των επενδύσεων εν μέρει μέσω ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
Αναφορικά με το ζήτημα της εποπτείας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην αυστηρή και μη δημοφιλή εποπτεία που επιβλήθηκε στη χώρα από την «τρόικα» αξιωματούχων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους «που μας ανάγκασε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν ωριμάσει πολύ. Και θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις».
Υποστήριξε ακόμη ότι αρκεί μια εξαμηνιαία αναθεώρηση των οικονομικών επιδόσεων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν νομίζω ότι απαιτείται επιπλέον αυστηρή εποπτεία», είπε προσθέτοντας ότι κάθε κράτος μέλος στον Νότο της ευρωζώνης θα θεωρούσε μία τέτοια προοπτική ως "πολιτικά απαράδεκτη"».
Δράσαμε έγκαιρα στην πανδημία
«Ήταν πολύ προφανές για μένα ότι κάποια στιγμή έπρεπε να περάσουμε σε κατάσταση πλήρους κλειδώματος. Και η πολιτική μου απόφαση ήταν να το κάνω νωρίτερα και όχι αργότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα του lockdown, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα ήταν «τυχερή» που η πανδημία εμφανίστηκε κατά τους χειμερινούς μήνες. Προσέθεσε, όμως, ότι θα λάμβανε τις ίδιες αποφάσεις ακόμη και εάν αυτό συνέβαινε εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου.
«Ο Covid έκανε πολλά για να δυσφημίσει εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες και απλουστευμένες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα, και εκείνοι που θέλουν πάντα να λογοδοτούν για κάποιον άλλον», είπε. «Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και νομίζω ότι οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».