Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα κινούνται σε 4 άξονες θα ανακοινώσει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη «βεντάλια» των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες και ενίσχυση του τουρισμού και γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει:
- Μείωση έως και 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για περίπου 1 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπόρους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με το χτύπημα που έχουν δεχθεί από την πανδημία. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων. Για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για το τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους προκειμένου να ενταχθούν στα διαφορετικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί. Επιπλέον, η εν εξελίξει διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά για το εύρος της παρέμβασης. Ωστόσο η προκαταβολή φόρου στο 100% θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι ο δεύτερος γύρος της μείωσης των εισφορών μετά τις 0,90 ποσοστιαίες μονάδες του Ιουνίου θα υλοποιούνταν το 2021 αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει το χρόνο εφαρμογής. Στρατηγικός στόχος είναι οι εισφορές να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία.
- Ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξη των εργοδοτών στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με αύξηση του ποσοστού επιδότησης των εισφορών και επιμήκυνση της διάρκειας κάλυψης τους από το κράτος. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κρατική επιδότηση που σήμερα είναι 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι που μισθού θα αυξηθεί στο 70%-80%. Επιπρόσθετα η διάρκεια της επιδότησης που λήγει στις 31 Ιουλίου αναμένεται να επεκταθεί ακόμα και έως το Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του μηχανισμού να παραταθεί και μετά τις 15 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς όποια επιχείρηση έχει μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%, θα μπορεί να εντάξει τους πλήρως απασχολούμενους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μειώνοντας τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές τους έως 50%. Το κράτος θα καλύπτει το 60% της μείωσης των αμοιβών τους, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου. Το υπόλοιπο 40% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται θα τα αναλάβει ο εργοδότης. Επίσης, ο εργοδότης θα καταβάλλει κανονικά τις εισφορές που του αναλογούν στο νέο, μειωμένο μισθό που θα λάβει ο εργαζόμενος.
- Πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και γεωγραφικών περιοχών. Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις με βάση τα πραγματικά στοιχεία μείωσης του τζίρου τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.