ΓΔ: 2464.18 0.18% Τζίρος: 93.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:39
Επιχειρηματική υπογραφή εγγράφου
Φώτο: Shutterstock

Με «λουκέτο» απειλείται το 25% των ΜμΕ λόγω της πανδημίας 

Κρίση ρευστότητας σε πρώτη φάση και φερεγγυότητας σε δεύτερη θα είναι τα πλήγματα που θα δεχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΜΕΧ.

Εξαιρετικά δυσοίωνες εμφανίζονται οι  προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) το 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αυτές αποτυπώνονται σε μελέτη του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΜΕΧ). 

Βάσει των πρώτων συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία βασίστηκε στη μέση εκτίμηση για ύφεση στην ελληνική οικονομία στο -8%, από το σύνολο των 820.000 - 830.000 εγχώριων ΜμΕ, είναι πιθανόν έως και το 25%, δηλαδή έως και περίπου 200.000 επιχειρηματικές οντότητες, να βρεθούν σε οριακές συνθήκες λειτουργίας το 2021. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ (20 Απριλίου 2020) το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι οι ΜμΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης και η ευπάθειά τους στο σοκ της προσφοράς αλλά και της ζήτησης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της κρίσης, όπου οι ΜμΕ βρίσκονται ακόμη σε κρίση ρευστότητας, η οποία όμως θα μετατραπεί σε κρίση εταιρικής φερεγγυότητας (δεύτερη φάση), με μαζικές πτωχεύσεις στους επόμενους 12-18 μήνες.

Μια κατάρρευση σημαντικού αριθμού ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της απασχόλησης στη χώρα μας, θα έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, τις προοπτικές ανάπτυξης, την εργασία, τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών, ακόμη και το χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος ενδέχεται να τεθεί υπό νέα πίεση από την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη ερευνά ποιοι τομείς πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση και προκύπτει ό,τι μεταφορές, κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, ακίνητα, επαγγελματικές υπηρεσίες και λοιπές προσωπικές υπηρεσίες θα είναι οι πιο ευάλωτοι.

Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση σε συγκέντρωση στους πέντε πρώτους τομείς με αρνητικές επιδράσεις με 73,6%, η Ιταλία ακολουθεί με 71%, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες με 67%, το Βέλγιο με 64% και η Ισπανία 63%. Οι παραπάνω τομείς αποτελούν σχεδόν το 90% της εργασίας στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η επιτυχία των κυβερνητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας θα επιδράσει καταλυτικά στα επίπεδα αφερεγγυότητάς των ΜμΕ.  Παράλληλα, η αναβολή πληρωμής φόρων και δανείων χρέους θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους των ΜμΕ από ένα ήδη υψηλό επίπεδο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η παρατεταμένα μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς θα αλλάξουν επίσης τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων και την ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των υποχρεώσεων.

Συνεπώς, η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των νέων δανείων και των πτωχεύσεων θα είναι μια κρίσιμη πρόκληση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Τρία νέα προγράμματα για επιχειρήσεις και άμυνα

Τρία νέα προγράμματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, με έμφαση σε ΜμΕ, στρατηγικές τεχνολογίες, άμυνα και κατάρτιση.
Κάρτα-Σίτισης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα όρια των καρτών σίτισης στην Ελλάδα έχουν... ξεχαστεί στο μακρινό 2004

Με την Ελλάδα να αποτελεί ουραγό στις παροχές μέσω κάρτας σίτισης που έχουν μείνει στα επίπεδα του 2004, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά αύξηση τόσο του αφορολογήτου όσο και του ημερησίου ορίου σίτισης στα 10 ευρώ.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο Εθνικής Οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εικονική ευημερία, λέγοντας πως τα προβλήματα συσσωρεύονται για μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και δανειολήπτες. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει προτάσεις στο νέο νομοσχέδιο.
Άτομα από Ευρώπη και Συνεταριστική Τράπεζα Καρδίτσας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Πακέτο 10 εκατ. για μικρές επιχειρήσεις

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπέγραψαν συμφωνία 10 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 718.410 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και κοινωνική οικονομία στη Θεσσαλία.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς προς Ντομπρόβσκις: Ζητά ευρωπαϊκή υπηρεσία για ΜμΕ

Ο Γιώργος Αυτιάς ζήτησε με επιστολή του τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χρηματοδοτικής Καθοδήγησης Μικρομεσαίων, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο τους στην οικονομία και την ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών χρηματοδότησης.