Για τη δυναμική ανάπτυξη της Κρήτης τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται, μίλησε ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, στο πλαίσιο της ημερίδας του Economist με θέμα «Επενδύοντας στην αλλαγή: Η Κρήτη σε μετάβαση», η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.
Ο κ. Μάγειρας τόνισε ότι η εταιρεία, με παρουσία 60 ετών στην ακτοπλοΐα, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Κρήτη, εξυπηρετώντας σταθερά τη σύνδεση της ενδοχώρας με το νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της διασύνδεσης της Κρήτης με τις Κυκλάδες, υπογραμμίζοντας πως «οι Κυκλάδες απέχουν από την Κρήτη όσο και από τον Πειραιά».
Αναφερόμενος στα έργα υποδομής, σημείωσε ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για νέες τουριστικές ροές, εφόσον καταστεί ανταγωνιστικό σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκτίμησε ότι στο μέλλον οι επισκέπτες θα φτάνουν στην Κρήτη και στη συνέχεια θα μετακινούνται προς τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο τουριστικής περιήγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι η Attica Group θα δρομολογήσει από το επόμενο έτος τρία μεγαλύτερα πλοία στις γραμμές Χανίων και Ηρακλείου. Παράλληλα, ανέφερε ότι και άλλες εταιρείες προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η ακτοπλοΐα ετοιμάζεται για το “πάρτι” που θα γίνει όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα υποδομής».
Η σημασία της διασύνδεσης των υποδομών
Ο κ. Μάγειρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ολοκληρωμένης διασύνδεσης των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στην Κρήτη. Όπως επεσήμανε, το κρίσιμο ζητούμενο δεν είναι μόνο η κατασκευή επιμέρους υποδομών, αλλά η λειτουργική σύνδεσή τους, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου με το οδικό δίκτυο, τη διασύνδεση του ΒΟΑΚ με τους τοπικούς δρόμους, καθώς και στα κυκλοφοριακά προβλήματα γύρω από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των Χανίων. Αυτοί οι παράγοντες, όπως είπε, θα καθορίσουν την επιτυχία του συνολικού σχεδιασμού.
Η ακτοπλοΐα ως «θαλάσσια Εγνατία Οδός»
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Attica Group χαρακτήρισε τα πλοία «θαλάσσια Εγνατία Οδό» που συνδέει την ενδοχώρα με την Κρήτη. Υπογράμμισε τη σημασία των θαλάσσιων μεταφορών για το εμπόριο και την τροφοδοσία του νησιού, αναφέροντας ότι κάθε βράδυ 400 έως 500 φορτηγά αναχωρούν από την Κρήτη προς τον Πειραιά και επιστρέφουν το επόμενο πρωί.
Η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία
Αναφερόμενος στη στρατηγική της Attica Group και στη βιωσιμότητα της ναυτιλίας, ο κ. Μάγειρας επισήμανε ότι εδώ και περίπου οκτώ χρόνια ο όμιλος επενδύει στον μετασχηματισμό του, στη βάση των τριών αξόνων «Decarbonization, Digitalization, Differentiation».
Τόνισε ωστόσο ότι η μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω της έλλειψης σταθερού και ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου. «Διαφορετικοί κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και τα κράτη, δημιουργούν αβεβαιότητα για τους επενδυτές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις στην ακτοπλοΐα αφορούν πλοία με διάρκεια ζωής έως και 40 χρόνια.
Όπως είπε, «οι επενδυτές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το καύσιμο του μέλλοντος θα είναι LNG, μεθανόλη ή κάποια άλλη τεχνολογία». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το κράτος πρέπει να επενδύσει σε λιμενικές υποδομές και σε έργα που θα συνδέουν τα λιμάνια με τα logistic center», ενισχύοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα.