ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Μείωση 0,5% στο ενεργητικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο

Η αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2026 στα 21,9 δισ. ευρώ, με οριακές μεταβολές σε καταθέσεις και χρεωστικούς τίτλους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μικρή μείωση 0,5% κατέγραψε η αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2026, διαμορφούμενη στα 21,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν στα 560 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026, έναντι 558 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

 Οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ στα 382 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνες του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ στα 178 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,6%.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε χρεωστικούς τίτλους υποχώρησε στα 10,571 δισ. ευρώ από 10,629 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. 

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μείωση των αποτιμήσεων ομολόγων εσωτερικού και εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από καθαρές αγορές. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του ενεργητικού διατηρήθηκε στο 48,2%.

Οι τοποθετήσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκαν στα 7,315 δισ. ευρώ από 7,373 δισ. ευρώ. Το ποσοστό τους στο συνολικό ενεργητικό έμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 33,3%. Η μείωση αποδίδεται στην πτώση των τιμών μεριδίων, που αντισταθμίστηκε μερικώς από καθαρές αγορές.

Αντίστοιχα, οι τοποθετήσεις σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας περιορίστηκαν στα 996 εκατ. ευρώ έναντι 1,034 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των αποτιμήσεων μετοχών του εξωτερικού. Το ποσοστό των μετοχικών τοποθετήσεων στο ενεργητικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,5%.

Δομή παθητικού και τεχνικές προβλέψεις

Στο σκέλος του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν στα 3,894 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 15,992 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι τεχνικές προβλέψεις ζωής υποχώρησαν κατά 90 εκατ. ευρώ στα 12,439 δισ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ στα 3,553 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων, το 77,8% αφορά τον κλάδο ζωής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για αξιολόγηση Α πριν το 2030

Η βελτίωση των θεσμών και ταχύτερες δικαστικές διαδικασίες είναι βασικές για να πετύχει η Ελλάδα πιστοληπτική αξιολόγηση κατηγορίας Α πριν το 2030, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πρόοδο στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Στουρνάρα για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τον Γ. Στουρνάρα για τις επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και νέα μέτρα για ΜμΕ σε εξωστρέφεια, κοινωνική επιχειρηματικότητα και τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Γιάννης Στουρνάρας συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα παράδειγμα ανάκαμψης με ισχυρή ανάπτυξη και τουρισμό

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 2%, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει τη συμβολή των επενδύσεων, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Επιδιώκουμε επενδυτική βαθμίδα «Α» πριν το 2030

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει πως στόχος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα "Α" πριν το 2030, ενώ χαρακτήρισε σωστή την πρόωρη αποπληρωμή 2,5 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ δανείων και καταθέσεων

Τον Αύγουστο αυξήθηκε περαιτέρω η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, καθώς τα δάνεια έφτασαν 4,79% ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν στο 0,37%, οδηγώντας το περιθώριο στο 4,42% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.