ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλά σε επίσημη εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στουρνάρας: Πιθανές αυξήσεις επιτοκίων ΕΚΤ αν επιμείνει ο πληθωρισμός

Ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, ενώ τόνισε πως οι διεθνείς εξελίξεις θα κρίνουν το μέγεθος της αύξησης.

Την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο προανήγγειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν έντονες και διαρκείς.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνουν οι FT με την «Καθημερινή», ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ. Εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 105 δολαρίων το βαρέλι, η ευρωπαϊκή οικονομία θα κινηθεί μεταξύ δυσμενούς και δυσμενέστερου σεναρίου.

«Αν μείνει εκεί, αυτό είναι μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου, παρά του πρώτου και του δεύτερου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ελπίζω να μην γίνει αυτό, διότι αν συνεχιστεί, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε άλλες δυνατότητες, παρά να αυξήσουμε τα επιτόκια. Το απευχόμαστε όλοι όμως αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε επιβράδυνση της οικονομίας, πέρα από την αύξηση του πληθωρισμού. Εάν η άνοδος του πληθωρισμού είναι περιορισμένη, τότε «θα πάμε σε μία μικρή αύξηση των επιτοκίων».

Ωστόσο, εάν η αύξηση του πληθωρισμού είναι μεγάλη και παρατεταμένη, όπως είπε, «φοβάμαι θα πάμε σε άλλες καταστάσεις».

Η θέση της Ελλάδας και τα «μαξιλάρια ασφαλείας»

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα βρίσκεται σε συγκριτικά καλύτερη θέση λόγω των επιδόσεων των τελευταίων ετών. «Έχουμε μαξιλαράκια ασφαλείας», σημείωσε, αναφερόμενος τόσο στο δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στο τραπεζικό σύστημα, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με καλή κερδοφορία.

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σε αντίστοιχες κρίσεις του παρελθόντος, όταν είμασταν παράλληλα σε δημοσιονομική και τραπεζική κρίση. Επομένως, τώρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, αλλά όχι να εξουδετερώσουμε όλες τις επιπτώσεις», υπογράμμισε.

Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει εκλογών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι η χώρα θα έχει πάντα μια κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο το οποίο, εφόσον και όταν χρειαστεί, θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά σε περιπτώσεις σαν και αυτές που έχουμε σήμερα με εξωτερικούς κλυδωνισμούς πολύ σημαντικούς. Το χειρότερο πράγμα είναι η αδράνεια!».

Παράλληλα, συνέστησε τη συνέχιση της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να συνεχίσουμε στα τρία αυτά πολύ απλά πράγματα, να συνεχίσουμε τον δρόμο που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και που σήμερα μας έχει φέρει στο να θεωρούμαστε μια ιστορία επιτυχίας παγκόσμια», ανέφερε.

Το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι «έχει αφήσει αποτύπωμα, διότι για να πάρεις τα λεφτά πρέπει να κάνεις μεταρρυθμίσεις. Φέρνει 300 μεταρρυθμίσεις περίπου. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε αυξημένη παραγωγικότητα και σε αυξημένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Όπως πρόσθεσε, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, «δεν σημαίνει ότι τα λεφτά από την Ευρώπη τέλειωσαν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει στάση αναμονής για τα επιτόκια

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής για τα επιτόκια λόγω αβεβαιότητας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η οικονομία κινείται πιο κοντά στο βασικό σενάριο της Τράπεζας παρά στο δυσμενές.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ μάλλον θα είναι μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά πως η επόμενη ενέργεια της ΕΚΤ θα είναι πιθανότερα μείωση των επιτοκίων, ενώ σημειώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός βαίνει προς τον στόχο του 2%.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Στουρνάρας βάζει «φρένο» σε νέα μείωση επιτοκίων

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκφράζει επιφυλάξεις για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ήδη έχουν χαλαρώσει αρκετά οι όροι χρηματοδότησης αλλά και ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί μόνη της.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Στουρνάρας κατά της μείωσης επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, εκτιμώντας πως η απόφαση εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού. Τόνισε ότι η στρατηγική παραμένει επιφυλακτική λόγω αβεβαιότητας.