ΓΔ: 2689.1 -1.80% Τζίρος: 364.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:40
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός

Χατζηθεοδοσίου: Ανάγκη ουσιαστικών λύσεων για την ακρίβεια

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι ο πληθωρισμός 5,4% τον Απρίλιο πλήττει σοβαρά τα εισοδήματα και ζήτησε άμεσα μέτρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εξαθλίωση.

Ο πληθωρισμός στο 5,4% τον Απρίλιο προκαλεί έντονη ανησυχία στην αγορά, καθώς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «η ακρίβεια συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών και μειώνει δραματικά την αγοραστική τους δυνατότητα». Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να σταματήσει, άμεσα, ο κατήφορος με τη λήψη έκτακτων μέτρων».

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπογραμμίζει ότι «η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί τα νοικοκυριά στην εξαθλίωση και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας στην εξαφάνιση».

Όπως αναφέρει, «όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του μήνα, όπως έχει καταγράψει και η Τράπεζα της Ελλάδος, αυτό σημαίνει μία βίαιη φτωχοποίηση». Το ίδιο ισχύει, προσθέτει, «όταν μία μικρή επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει το λειτουργικό της κόστος εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια, ενοίκια, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις».

Επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων

Η παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνει την κατάσταση, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι όσο διαρκεί η ένταση, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Ακόμη και αν ο πόλεμος έληγε άμεσα, θα απαιτούνταν χρόνος για την αποκλιμάκωση των τιμών, σημειώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε αυτή τη συγκυρία, πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης, όχι όμως «στη φιλοσοφία όσων έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα». Όπως επισημαίνεται, τα επιδόματα και τα διάφορα pass προσφέρουν μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση χωρίς να αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος. «Απαιτούνται άλλες πολιτικές, περισσότερο δραστικές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του ΕΕΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, κυρίως στα τρόφιμα, καθώς και μέτρα για τη μείωση των τιμών ενέργειας. Παράλληλα, ζητά την κατάργηση μνημονιακών φόρων όπως το τέλος επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα και την προκαταβολή φόρου, που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το ΕΕΑ εισηγείται τη θέσπιση συνολικής ρύθμισης 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών, με στόχο τη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος, πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως έχει ήδη αποδειχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί να ακούει για ανάπτυξη της οικονομίας και την ίδια ώρα να διαπιστώνει με απόγνωση ότι τα μέλη της δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα», καταλήγει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το ΕΕΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις κατά ακρίβειας, στήριξη στην κοινωνία

Ο πρωθυπουργός τόνισε την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και τη διεθνή ανησυχία για την αβεβαιότητα. Υπογράμμισε τρεις αδιαπραγμάτευτους στόχους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Χρειάζονται μέτρα κατά της ακρίβειας, όχι αλαζονεία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αντί για εξαγγελίες και δηλώσεις αλαζονείας, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Στροφή από το αθηνοκεντρικό μοντέλο και προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο, με την Ελλάδα κάτω από τον μέσο πληθωρισμό της ΕΕ. Χάρη στην οικονομική πορεία, η κυβέρνηση υλοποιεί ενισχύσεις και νέες φοροελαφρύνσεις, ενώ έρχονται μέτρα για φθηνότερη θέρμανση.
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Όχι στη μάχη κατά του πληθωρισμού σε βάρος των ΜμΕ

Το ΕΒΕΠ προειδοποιεί ότι η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ σε περίοδο υψηλού ενεργειακού κόστους δημιουργεί επικίνδυνες πιέσεις, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επηρεάζοντας ρευστότητα, επενδύσεις και απασχόληση.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Η ακρίβεια αποτελεί πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ.

Ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορεί τη ΝΔ ότι στηρίζει την ακρίβεια, επισημαίνοντας πως οι πολίτες βλέπουν διαρκείς αυξήσεις τιμών, ενώ ζητά ουσιαστικούς ελέγχους, μείωση ΦΠΑ και επιστροφή υπερπλεονασμάτων στην κοινωνία.