ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λονδίνο τη νύχτα
Φώτο: Shutterstock

Το «Rebrain Greece» στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου του 2026

Στις 9 Μαΐου 2026 η πρωτοβουλία «Rebrain Greece» του Υπουργείου Εργασίας διοργανώνει εκδήλωση στο Λονδίνο, φέρνοντας σε επαφή Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού με 35 ελληνικές επιχειρήσεις για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Το Λονδίνο αποτελεί τον επόμενο σταθμό της πρωτοβουλίας Rebrain Greece του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία στοχεύει στην προσέλκυση υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών της ελληνικής διασποράς και στη διασύνδεσή τους με μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στις 9 Μαΐου 2026, η δράση εξωστρέφειας «Rebrain Greece» ταξιδεύει ξανά στη βρετανική πρωτεύουσα, με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης Ελλήνων του εξωτερικού με την εγχώρια αγορά εργασίας και την ανάδειξη των ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται στη χώρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο London Hilton Metropole και θα φέρει σε επαφή Έλληνες επαγγελματίες που διαπρέπουν στο εξωτερικό με 35 ομίλους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι συμμετέχουσες εταιρείες προσφέρουν εκατοντάδες εξειδικευμένες και υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας σε βασικούς και δυναμικούς κλάδους, όπως ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός, ο ενεργειακός, ο κατασκευαστικός και βιομηχανικός, ο τομέας της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, των μεταφορών και του τουρισμού, των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, καθώς και των συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε:

«Η δράση εξωστρέφειας "Rebrain Greece" πραγματοποιείται στις 9 Μαΐου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 35 από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Πρόκειται για μία πραγματική ευκαιρία για τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιθυμούν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στη χώρα μας.

Η Ελλάδα του 2026 είναι ανταγωνιστική και προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Την περίοδο 2010-2024, περίπου 730.000 συμπολίτες μας έφυγαν από την Ελλάδα, ενώ πάνω από 470.000 έχουν ήδη επιστρέψει. Προσδοκούμε τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας, ενημερώνουμε για την αγορά εργασίας στη χώρα μας και για τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Δεν εφησυχάζουμε, αντιθέτως εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν να επιστρέψουν στον τόπο μας».

Η στρατηγική εξωστρέφειας και τα αποτελέσματα

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ, στο Ντίσελντορφ, στη Στουτγκάρδη, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 6.500 επισκέπτες και 120 αποστολές κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της βιομηχανίας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική εξωστρέφειας, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση και αναστροφή των επιπτώσεων του brain drain — ενός φαινομένου που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Όπως έχει επισημάνει η κ. Κεραμέως σε δημόσιες τοποθετήσεις της, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για την περίοδο 2010-2024, 734.973 πολίτες έφυγαν από την Ελλάδα, ενώ 473.042 έχουν ήδη επιστρέψει, με το ποσοστό «brain gain» να εκτιμάται στο 64%.

Θετικό ισοζύγιο επιστροφών και νέα κίνητρα

Το 2024 καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο μεταναστευτικής ροής (+19.852 επιστροφές), το δεύτερο από το 2009, ξεπερνώντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την αυξανόμενη τάση επιστροφής Ελλήνων επαγγελματιών στη χώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει στοχευμένα κίνητρα για τον επαναπατρισμό, όπως η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια, για φυσικά πρόσωπα που ήταν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση επεκτάθηκε πρόσφατα και σε επαναπατρισθέντες Έλληνες που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, εφαρμόζονται νέες διαδικασίες για την άμεση αναγνώριση ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων Ελλήνων γιατρών που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση ReBrain Greece
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Rebrain Greece προωθεί την επιστροφή Ελλήνων με εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

Το Rebrain Greece ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, με στόχο τη διασύνδεση Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον επαναπατρισμό και αντιμετωπίζοντας το brain drain.
Συνέντευξη για εργασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν πίσω 350.000 Έλληνες: Άρχισε το brain gain με αιχμή την Τεχνολογία

Επιστρέφουν σταδιακά οι 600.000 Έλληνες υψηλών δεξιοτήτων που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. Έξι στις δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρήσεις παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 12%

Το παράδοξο φαινόμενο στην αγορά εργασίας και η εξήγησή του. Απαιτείται σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος. Το brain gain και και οι αλλαγές μετά την πανδημία.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση Χαμενεΐ προς επιχειρήσεις για αποφυγή απολύσεων

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ κάλεσε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν απολύσεις λόγω οικονομικού πολέμου, ζητώντας στήριξη στους εργαζομένους και ενίσχυση της κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων μετά τις ζημιές σε μονάδες παραγωγής από εχθρικές επιθέσεις.
Λίμνη Ιωαννίνων τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στα Ιωάννινα και την Ήπειρο

Με μαζική συμμετοχή και δύο ξεχωριστές πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στα Ιωάννινα, με αιτήματα για καλύτερους μισθούς και μέτρα κατά της ακρίβειας. Συγκεντρώσεις οργάνωσαν Εργατικό Κέντρο, ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ.