ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Αγώνας δρόμου στην Ευρώπη για Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο

Διαπραγμάτευση σε πιεστικό χρονοδιάγραμμα ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Περνάει» η πρόταση για τα 750 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν με πολύ αυστηρούς όρους.

Ολοκληρώθηκαν χωρίς να βρεθεί, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο «χρυσός» συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ οι εργασίες της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης και πλέον αρχίζει ένας αγώνας δρόμου ενόψει της επόμενης συνόδου, που θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών τον επόμενο μήνα, με στόχο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού να έχει κλείσει αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα.

Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις της Α. Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ στη σημερινή σύνοδο για την ανάγκη μιας γρήγορης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ηγέτες σήμερα απλώς παρουσίασαν τις θέσεις τους και τις «ευελιξίες» που μπορούν να δείξουν, ανοίγοντας το δρόμο για μια διαπραγμάτευση τις επόμενες εβδομάδες, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Η κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει η διαπραγμάτευση αυτή οδηγεί μεν στην έγκριση του μεγάλου προγράμματος των 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια, αλλά οι Τέσσερις της Λιτότητας (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) θα καταφέρουν να περάσουν στην τελική συμφωνία το βασικό τους όρο να δοθούν τα κεφάλαια με πολύ αυστηρούς όρους, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και υπό τον όρο ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις που θα λάβουν το δωρεάν χρήμα.

Μέρκελ: Πριν από τη θερινή ανάπαυλα οι αποφάσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης

Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του «ταμείου ανασυγκρότησης» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε η Καγκελάριος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη - μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την σημερινή «εποικοδομητική» συζήτηση, η κυρία Μέρκελ έθεσε ακόμη την γερμανική πρόταση και για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το θέμα των «διορθώσεων» (rebate) θα διαδραματίσει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το κεντρικό ζήτημα, δήλωσε, είναι εάν επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάχνει «παγκόσμιους πρωταθλητές». «Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;», διερωτήθηκε η 'Αγγελα Μέρκελ και κατέληξε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως προκύπτει από τις αναφορές των ειδησεογραφικών πρακτορείων, το ζήτημα που αποτελεί το κλειδί για μια συμφωνία είναι οι όροι (conditionality) για την παροχή των 750 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη.

Η Τετράδα της Λιτότητας, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική της θέση ότι τα περισσότερα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να δοθούν ως δάνεια, για να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους των χωρών που είναι καθαροί πληρωτές, δηλαδή εισφέρουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από όσα λαμβάνουν.

Όμως, όπως αναφέρει διπλωματική πηγή στο Reuters, κρίσιμο ζήτημα αποτελούν οι όροι παροχής των χρηματοδοτήσεων, καθώς οι χώρες που έχουν ενστάσεις στις προτάσεις της Κομισιόν θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια αύξηση των ποσών που θα δοθούν ως επιδότηση, εάν επιβάλλονταν αυστηροί όροι για τη χρήση των κεφαλαίων από τις χώρες που θα ενισχυθούν. Αυτή η συζήτηση παραπέμπει σε κάποιου είδους «μνημόνια», τα οποία θα συνδεθούν με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, περιέγραψε στην τοποθέτηση του το γενικό πλαίσιο για αυτούς του όρους, λέγοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνδεθούν αυστηρά με μεταρρυθμίσεις και όχι να ενισχύσουν την κατανάλωση.

«Είναι συνδεδεμένα τα κεφάλαια με μεταρρυθμίσεις; Μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς; Θα πάνε στην ψηφιοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη; Αυτό είναι το σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο Κουρτς, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να πάνε χαμένα σε καταναλωτικές δαπάνες, όπως η χρηματοδότησης προγραμμάτων βασικού εισοδήματος για όλους ή τα κουπόνια για τουρισμό.

Με αυτή την τοποθέτηση, ο Κουρτς ουσιαστικά έβαλε τον όρο που θέτουν οι τέσσερις χώρες της λιτότητας για να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν, δηλαδή να διασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια θα δοθούν μόνο για συγκεκριμένη χρήση και με αυστηρή επιτήρηση. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται να αφήνουν ανοικτό οι τέσσερις χώρες να «ανάψουν πράσινο» για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Ιούλιο, που θα γίνει με φυσική παρουσία.

Ο Μακρόν επιμένει στο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των δηλώσεων του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η προειδοποίηση της Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η οικονομία τους βρίσκεται σε «δραματική πτώση» και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους.

Η Λαγκάρντ απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Είπε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης και είπε ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και «πάλι σε δράση», δήλωσαν οι πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Κομισιόν ενέκρινε 40 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά. Χάρη σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, οι πολίτες της Αθήνας θα προστατεύονται καλύτερα από μελλοντικές πλημμύρες» ανέφερε η κ. Φερέιρα.