ΓΔ: 2380.15 0.31% Τζίρος: 174.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:39
Κυβερνοασφάλεια προειδοποίηση laptop
Απεικόνιση προειδοποίησης κυβερνοασφάλειας σε οθόνη laptop, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους ασφαλείας στο διαδίκτυο.

ΕΑΕΕ: Έκρηξη συμβολαίων κατά +90,7% στην ασφάλιση cyber το 2025

Τετραπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια τα συμβόλαια για την ασφάλιση ηλεκτρονικών & διαδικτυακών κινδύνων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η ελληνική αγορά ασφαλίσεων cyber (Ασφάλιση Ηλεκτρονικών & Διαδικτυακών Κινδύνων) εισέρχεται σε φάση έντονης ανάπτυξης, ακολουθώντας τη διεθνή τάση προστασίας έναντι ψηφιακών κινδύνων.

Όπως επισημαίνει η νέα έρευνα από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το 2025 καταγράφονταν 397.990 συμβόλαια, έναντι 32.370 συμβολαίων το 2022, σημειώνοντας αύξηση άνω του 90% μόνο την τελευταία χρονιά και πολλαπλασιασμό σε διάστημα τριών ετών.

Παράλληλα, το συνολικό ποσό των ανώτατων ορίων κάλυψης αυξήθηκε σημαντικά, φθάνοντας τα 3,95 δισ. ευρώ το 2025 από 1,54 δισ. ευρώ το 2022, γεγονός που αντανακλά τη διεύρυνση του ασφαλιστικού αποτυπώματος αλλά και την αύξηση των κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων αφορά ιδιώτες (Personal Cyber), με 395.232 συμβόλαια να καταγράφονται το 2025, έναντι μόλις 2.758 συμβολαίων που αφορούσαν επιχειρήσεις (Commercial Cyber).

Παρά το μικρότερο πλήθος συμβολαίων για επιχειρήσεις, τα ποσά κάλυψης παραμένουν υψηλότερα, καθώς οι εταιρικοί κίνδυνοι θεωρούνται πιο σύνθετοι και δυνητικά πιο δαπανηροί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ζημία για επιχειρηματικά συμβόλαια διαμορφώθηκε το 2025 στα 13.531 ευρώ, ενώ για ιδιώτες στα 472 ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει το διαφορετικό επίπεδο έκθεσης σε κινδύνους.

Η αύξηση των ασφαλιστικών συμβολαίων συνοδεύεται και από άνοδο των δηλωθεισών ζημιών. Το 2025 καταγράφηκαν 653 περιστατικά, έναντι μόλις 35 το 2022. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά οικονομικές απώλειες ή διακοπή λειτουργίας, ενώ σε μικρότερο βαθμό σχετίζεται με αποκατάσταση δεδομένων.

Στην περίπτωση των ιδιωτών, η κυρίαρχη αιτία ζημιών είναι περιστατικά που σχετίζονται με ηλεκτρονικές αγορές, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο στον αριθμό περιστατικών όσο και στις εκκρεμείς αποζημιώσεις.

Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις, οι βασικές απειλές σχετίζονται με κακόβουλο λογισμικό και επιθέσεις τύπου spoofing και phishing, με τη δεύτερη κατηγορία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των καταβληθεισών αποζημιώσεων.

Bancassurance: Το νέο «κλειδί» διανομής

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η σημαντική μεταβολή στα κανάλια διανομής. Το bancassurance (συνεργασία με τράπεζες) αναδεικνύεται στο κυρίαρχο κανάλι για το σύνολο των ασφαλίσεων cyber, συγκεντρώνοντας το 48,8% της παραγωγής το 2025.

Ειδικά για τα συμβόλαια ιδιωτών, η εξάρτηση από τις τράπεζες είναι σχεδόν απόλυτη, καθώς το 99,9% των συμβολαίων Personal Cyber διακινείται μέσω bancassurance.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο των τραπεζών ως βασικών πυλών πρόσβασης σε νέες ασφαλιστικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε προϊόντα που συνδέονται με ψηφιακές συναλλαγές.

  • Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sarrhgeorgiou-EAEE-Asfalistikes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): «Αθόρυβη απειλή» το συνταξιοδοτικό κενό

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλ. Σαρρηγεωργίου περιέγραψε ως αθορυβη απειλή το συνταξιοδοτικό κενό. Ανάγκη η επαρκής πρόσβαση στην ασφάλιση, απαραίτητη η συνεργασία ασφαλιστικών - Πολιτείας.
ασφάλιση επαγγελματία επιχειρηματία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεπαρκής η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Αν και το πρόβλημα του κενού προστασίας είναι παγκόσμιο, οι Ελληνες καταβάλουν ετησίως για ασφαλιστικά προγράμματα μόλις 506 ευρώ έναντι των 3.168 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αύξηση μισθού χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 3,5% οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής το 2025

Το 2025 η αγορά ασφαλίσεων σκαφών αναψυχής ενισχύθηκε, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ: τα συμβόλαια αυξήθηκαν 3,5% στα 53.766, οι ζημιές που δηλώθηκαν ανέβηκαν, ενώ οι αποζημιώσεις και η συνολική ασφαλισμένη αξία παρουσίασαν μικρή μείωση.
Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Αποταμίευση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερες συντάξεις φέρνουν τα ιδιωτικά πολυεργοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία

Τα πολυεργοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να ενισχύσουν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση, καθώς αποτελούν έναν έναν ασφαλιστικό «κουμπαρά», δίνοντας νέα ώθηση στην οικονομία και στον ασφαλιστικό κλάδο.