Στη δημιουργία ενός πολύ καλά δομημένου εθνικού σχεδίου προκειμένου να «απορροφήσει» τα κοινοτικά κονδύλια, εφόσον, φυσικά, καταστεί πραγματικότητα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα απαραίτητο οι αποφάσεις για το Ταμείο να ληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι το οποίο είναι ύψιστης σημασίας «για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς έτσι θα αρθούν αβεβαιότητες, θα διασφαλιστεί μια ισχυρή οικονομική ανάταξη και θα τεθούν κοινές, στέρεες βάσεις, για να οικοδομήσουμε τη μετά κορονοϊό εποχή της Ευρώπης».
Μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την «Εαρινή Δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης», ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα κονδύλια «να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία», ενώ οι πόροι που θα φθάσουν στη χώρα μας θα είναι αρκετά υψηλοί, εξαιτίας του ότι συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από την πανδημία.
Προσέθεσε ακόμη ότι «από τη δική μας πλευρά, απαιτείται – και θα υπάρξει – σχεδιασμός, σύνεση και υπευθυνότητα στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κύριο πρόταγμα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητάς της».
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των προτάσεων της Κομισιόν, τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνουν στα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. θα αφορούν χορηγήσεις και τα εννέα δισ. δάνεια.
Πάντως ο κ. Σταϊκούρας φρόντισε να προσθέσει ότι έως τα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση δεν θα λάβει κονδύλια από την ευρωζώνη, κατορθώνοντας με τα υπάρχοντα κεφάλαια που διαθέτει το Δημόσιο να εφαρμόσει όλα τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
«Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε «καύσιμα» για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας. Συνεπώς, ακόμα και εάν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους, η χώρα μας, με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν και να σταθεί κυρίως στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει προωθήσει η κυβέρνηση παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας.