ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» για περισσότερα λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών τόνισε πως καταγράφεται ένας αποκλεισμός πολλών επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να δοθούν ίσες ευκαιρίες στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να παλέψουν επί ίσοις όροις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών του ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε ότι: «η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, να εγκρίνει οριζόντια μέτρα στήριξης και να πιέσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση. Είναι προϋπόθεση δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «το εντονότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ελληνική οικονομία, είναι η αδυναμία πάρα πολλών επιχειρήσεων να υπαχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η έννοια "ρευστότητα" είναι πλέον άγνωστη λέξη για ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας και αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα φέρει στην ελληνική οικονομία.

Την ώρα που η ύφεση λόγω του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της και όλοι βρίσκονται στην αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης, σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δηλαδή παρατηρούμε έναν αποκλεισμό. Που όχι μόνο θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ "μικρών" και "μεγάλων" αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά βάζει "φωτιά" στην ίδια την κοινωνία. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν αντέξουν οι επιχειρήσεις μας και κατεβάσουν ρολά, τότε μαζί τους θα βρεθούν στο κενό και οι εργαζόμενοι που απασχολούν. Αύξηση στα λουκέτα, σημαίνει έκρηξη της ανεργίας».

Ο κ. Χατζηθεοδόσιου τόνισε πως «πρόκειται για ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο που αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, τότε η κοινωνία θα βρεθεί άμεσα μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, να εγκρίνει οριζόντια μέτρα στήριξης και να πιέσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση. Είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Ίσες ευκαιρίες ζητούν οι μικρομεσαίοι. Τη δυνατότητα δηλαδή να παλέψουν επί ίσοις όροις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δυναμιτίσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας και θα έχει πετάξει στα σκουπίδια όλες τις θυσίες που έχει κάνει η μεσαία τάξη από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης πριν από περίπου δέκα χρόνια, έως και σήμερα που ο κορονοϊός δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκισμός η πρόταση ΠΑΣΟΚ για λιγότερες ώρες

Το Υπουργείο Εργασίας επικρίνει την πρόταση ΠΑΣΟΚ για μείωση του εργάσιμου χρόνου, υποστηρίζοντας ότι δεν αυξάνει την παραγωγικότητα, προκαλεί περισσότερα λουκέτα και ανεργία, ενώ στερείται τεκμηρίωσης και υπευθυνότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.
Ρομπότ τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΤΝ: Περιορισμένος ο αντίκτυπός της στην εργασία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση ανεργίας ή μείωση θέσεων εργασίας, ενώ δημιουργεί μεταβολές στην αγορά και νέα επαγγέλματα, κυρίως μέσω μεγάλων επιχειρήσεων.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων 2028-2034: Αύξηση μισθών και παραγωγικότητας

Το νέο Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων 2028-2034 Κυβέρνησης και ΟΟΣΑ εστιάζει στην ενίσχυση της τεχνολογίας στις ΜμΕ, ώστε να μειωθεί το παραγωγικό χάσμα και να αυξηθούν μισθοί και βιοτικό επίπεδο, καθώς η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή.