Ξαναζωντανεύει η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά το «έμφραγμα» που προκάλεσε η πανδημία, το οποίο οδήγησε στην μετάθεση ή και ακύρωση σχετικών συναλλαγών, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις δυνατότητες υλοποίησης των μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει οι εγχώριες τράπεζες.
Ο κίνδυνος εκτροχιασμού των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω των mega – τιτλοποιήσεων που προωθούν οι συστημικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν οι βασικές αιτίες που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την κατάσταση των τραπεζών, ανησυχίες που οδήγησαν στη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επιτελικά στελέχη τραπεζών επισημαίνουν στο Business Daily ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει θεαματικά σε σχέση με την κατάσταση 2 - 3 μήνες πριν. Τις τελευταίες εβδομάδες η αισιοδοξία έχει επιστρέψει, και, η επανεκκίνηση των οικονομιών, το λεγόμενο reopening optimism, οδηγεί σε μια ταχύτατη επαναφορά στην κανονικότητα με τους επενδυτές να εστιάζουν στην επερχόμενη βελτίωση των μεγεθών και όχι στα βαριά τραύματα που προκάλεσε η πανδημία.
Για την επικράτηση της αισιοδοξίας, καθοριστική είναι η συμβολή των γιγαντιαίων προγραμμάτων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και πολλές άλλες χώρες καθώς και τα επίσης μεγάλης εμβέλειας προγράμματα δημοσιονομικών παρεμβάσεων που υλοποιούν οι χώρες σε όλο τον κόσμο για την τόνωση των οικονομιών.
Αυτός ο ποταμός ρευστότητας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των επιπτώσεων της ύφεσης το 2020 και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το 2021, αναθερμαίνοντας τις επενδυτικές προσδοκίες.
Έτσι οι αγορές όχι μόνο έχουν σταθεροποιηθεί αλλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκάλεσε ο κορονοϊός και η επενδυτική διάθεση επανέρχεται όχι μόνο για τις μετοχές και τα ομόλογα αλλά για όλες τις κατηγορίες επενδύσεων. Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά σχήματα θέλουν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση επενδυτικών συμφωνιών προσβλέποντας σε κάποιο discount λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
Ξαναζεσταίνεται η αγορά NPEs
Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Μαϊου η Alpha Bank ανακοίνωσε την επανέναρξη της επενδυτικής διαδικασίας για την τιτλοποίηση Galaxy, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές NPEs στην Ευρώπη. Παράλληλα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ότι βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να προωθήσει τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο. Το επιτελείο της Alpha Bank έχει πραγματοποιήσει δεκάδες τηλεδιασκέψεις με επενδυτές για το project Galaxy αλλά και την πώληση της CEPAL και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι έντονο. Η αποκατάσταση της ορατότητας επέτρεψε στη διοίκηση της Alpha Bank να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν εντός του χρόνου.
Την επιστροφή στην κανονικότητα πιστοποίησε η ολοκλήρωση των συναλλαγών της Eurobank με την doValue, που περιλάμβαναν την μεγάλη τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δις. ευρώ, καθώς και την πώληση του 80% της εταιρίας διαχείρισης του ομίλου, FPS. Σημειώνεται ότι υπήρξαν αρκετές αναφορές για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συναλλαγής εξαιτίας της πανδημίας, κάτι όμως που τόσο η διοίκηση της Eurobank όσο και της doValue είχαν διαψεύσει. Με την ολοκλήρωση των δυο συναλλαγών η Eurobank ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει στο 15,6% με την τράπεζα να έχει διανύσει, πρώτη, την μεγαλύτερη διαδρομή για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα και η Εθνική ανακοίνωσε την πώληση της τιτλοποίησης Icon, ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου, στην Bain, με τη διοίκηση της τράπεζας να μεταθέτει για το τέλος του έτους τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει.
Στο προσκήνιο και η bad bank
Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν στο Business Daily ότι το μεγάλο πλεονέκτημα των κρατικών εγγυήσεων είναι ότι υπό προϋποθέσεις, με βασικότερη το ύψος του CDS, το κόστος διαμορφώνεται σε ελκυστικά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι συστημικές τράπεζες επιδιώκουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των τιτλοποιήσεων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής».
Ωστόσο, ακόμα και αν όλα πάνε καλά και οι τιτλοποιήσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, οι τράπεζες θα παραμείνουν με ένα μεγάλο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με άλλα εργαλεία.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για την δημιουργία bad bank, θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου.
Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος, λειτουργώντας συντηρητικά και προληπτικά, έχει πολλούς περισσότερους λόγους να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την δημιουργία ενιαίας bad bank, με κυριότερο ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε τόσο καλά όσο ελπίζουμε. Ο βασικότερος κίνδυνος όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά την χώρα και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία είναι το φάσμα μιας αναζωπύρωσης, ή πολύ περισσότερο επιδείνωσης, της επιδημίας τον προσεχή χειμώνα ματαιώνοντας, μεταξύ πολλών άλλων, και τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο και να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με τα οποία να μπορεί να αντιμετωπιστεί μια επιδείνωση των συνθηκών στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι το σχέδιο για την bad bank θα προβλέπει την εθελοντική αξιοποίησή της από τις τράπεζες, ενώ, η bad bank θα λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα εργαλεία.