Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των τραπεζών (Eurobank, Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Attica) όπου συζητήθηκε αναλυτικά το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου.
Η συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, βοήθησε να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και να συζητηθούν αναλυτικότερα κρίσιμες τεχνικές πτυχές του σχεδίου.
Από την συνάντηση έγινε σαφές ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατατάσσεται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία “Investment Grade” δεν είναι απλώς ένα… τεχνικό ζήτημα και μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές δεδομένου ότι το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στις ευρωπαϊκές αρχές ακολουθεί πιστά το ιταλικό μοντέλο.
Μια απλή σύγκριση των CDS των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με αυτά των ιταλικών τραπεζών αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την απόσταση που χωρίζει τις δύο περιπτώσεις. Κριτική ασκείται και στον σύμβουλο του δημοσίου, την JP Morgan, η οποία δεν έκανε πολλά για την προσαρμογή του σχεδίου στην ελληνική πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι το Business Daily την περασμένη Δευτέρα έγραψε για το έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών και τα τεχνικά προβλήματα του σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει προσπάθεια ώστε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις προκειμένου το σχέδιο να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα (η Ελλάδα αξιολογείται τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από την Ιταλία), ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος και περιθώρια να αλλάξουν πολλά πράγματα.
Τι εκτιμούν οι τράπεζες
Μετά την αναλυτικότερη ενημέρωση που είχαν οι διοικήσεις των τραπεζών η βασική εκτίμηση είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα είναι λειτουργικό αλλά όχι με τους καλύτερους όρους, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν θα μπορέσουν όλες οι τράπεζες να κάνουν χρήση των κρατικών εγγυήσεων στο βαθμό που τις χρειάζονται.
Με άλλα λόγια το σχέδιο «Ηρακλής» είναι πιθανό να τρέξει με διαφορετικές ταχύτητες για τις τράπεζες δημιουργώντας την ανάγκη εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κάτι που θα επαναφέρει γρήγορα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος στο προσκήνιο.