ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Κορκίδης: Το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους συγκρατεί τις τιμές

Ο Β. Κορκίδης του ΕΒΕΠ χαρακτήρισε το πλαφόν στα κέρδη αποτελεσματικό μέτρο συγκράτησης τιμών χωρίς δημοσιονομικό κόστος και τόνισε πως η κρατική παρέμβαση ήταν αναγκαία, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η ενεργοποίηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους αποτελεί μια άμεση παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών χωρίς δημοσιονομικό κόστος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνιστούν μια πρώτη αντίδραση απέναντι στις αλυσιδωτές αυξήσεις και στην ανάγκη περιορισμού φαινομένων κερδοσκοπίας.

 «Οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τροφοδοτούν, πέρα από την αβεβαιότητα, και ένα νέο κύμα πληθωρισμού, το οποίο σύντομα θα αρχίσει να πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι η πολιτεία παρενέβη ορθά για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών από τις πρώτες επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή. 

Τόνισε ότι η διάρκεια και η ένταση της κρίσης θα καθορίσουν ποια μέτρα και πότε πρέπει να εφαρμοστούν για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Το πλαφόν ως προσωρινό μέτρο σταθερότητας

Όπως ανέφερε, από την «εργαλειοθήκη» των μέτρων του 2022 ενεργοποιείται προς το παρόν μόνο η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για το επόμενο τρίμηνο, έως τις 30 Ιουνίου 2026. Πρόκειται για μια «πυροσβεστική» παρέμβαση, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, με περιθώρια κέρδους 5 και 12 λεπτών αντίστοιχα, καθώς και σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ με βάση τον μέσο όρο του μεικτού περιθωρίου του 2025, συνιστά μια πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Στόχος των μέτρων είναι να συγκρατηθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να μην μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των πολιτών σε μια περίοδο έντονων οικονομικών πιέσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα λελογισμένα πλαφόν μπορούν να λειτουργήσουν περισσότερο ως μέτρο καθησυχασμού της αγοράς παρά ως μέτρο άμεσης ανακούφισης.

Ανάγκη για ελέγχους και διαρθρωτικές αλλαγές

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι σε περιόδους κρίσης τα μέτρα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν συνοδεύονται από αυστηρούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα της αγοράς, ξεκινώντας από τη χονδρική, πριν ακόμη οι αυξήσεις μεταφερθούν στη λιανική.

Επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να αποτρέψουν τόσο τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης όσο και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή και τις μεταφορές, όπου το κόστος καυσίμων επηρεάζει σημαντικά τις συνολικές δαπάνες.

Όπως πρόσθεσε, η ουσιαστική αντιμετώπιση του πληθωρισμού απαιτεί βαθύτερες αλλαγές, όπως η μείωση της υπερεξάρτησης από την κατανάλωση ως φορολογική βάση, η αναθεώρηση των έμμεσων φόρων, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών εισοδημάτων.

Επανεξέταση των μέτρων και συνεργασία με την αγορά

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ανέφερε ότι δεν ενεργοποιήθηκαν επιδοματικά μέτρα ούτε για τα ευάλωτα νοικοκυριά ούτε για τις επιχειρήσεις, ενώ δεν προχώρησε η πρόταση για μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών με στόχο τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. 

Τα μέτρα, όπως είπε, θα πρέπει να επανεξεταστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη και τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Σε περιόδους ανωτέρας βίας, όπως αυτή που διανύουμε, η καλύτερη λύση είναι η συνεννόηση και μια "συμφωνία κυρίων" μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, αντί για την επιβολή εξοντωτικών προστίμων. 

Στη σημερινή συγκυρία έντονων αυξομειώσεων στις τιμές, η επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και τρόφιμα καθησυχάζει εν μέρει τον καταναλωτή και ταυτόχρονα προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Στόχος η ποιοτική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για ενίσχυση της ποιοτικής ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως το 2030, προωθώντας την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την οικονομική πρόοδο, με ετήσια ανάπτυξη 15% την επόμενη πενταετία.
Εγκαταστάσεις ΔΕΘ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή για τη ΔΕΘ: Αλλαγές στη σχέση με πολίτες και εκθέτες

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, Χρήστος Τσεντεμεΐδης, μίλησε στη ΔΕΘ για την ανάπλαση του χώρου, τη νέα σχέση με τους κατοίκους και εκθέτες, αλλά και για το όραμα να αναδειχθεί η ΔΕΘ ως κέντρο συνεδριακού τουρισμού στη ΝΑ Ευρώπη.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρατάκος: Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι βήμα, όχι το αναγκαίο άλμα

Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, τονίζει πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ΜμΕ, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και το επενδυτικό κενό.
Ο Κορκίδης στο βήμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Θετικό το μήνυμα για μεσαία τάξη και ΜμΕ από την ομιλία Μητσοτάκη

Ο Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δημιουργούν αισιοδοξία, αν και δεν καλύπτουν όλα τα αιτήματα της αγοράς. Αναγνώρισε ωστόσο μόνιμα μέτρα που στηρίζουν κοινωνία και επιχειρήσεις.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα, ενώ θεωρεί ανεπαρκείς τις μειώσεις στα τεκμήρια και στην προκαταβολή φόρου.
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καφούνης: Τα μέτρα στήριξης των ΜμΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε θετικό κάθε μέτρο στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ενώ τόνισε την ανάγκη για μόνιμη και ουσιαστική στήριξη του κλάδου.