ΓΔ: 2041.06 1.70% Τζίρος: 94.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:40
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ, σύγχρονη υποδομή διαχείρισης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΔΕΣΦΑ: Διασφαλισμένος ο εφοδιασμός, ευκαιρία ο κάθετος διάδρομος

Η Ελλάδα δεν εισάγει φυσικό αέριο από τον Κόλπο, συνεπώς δεν απειλείται η επάρκεια, αλλά επηρεάζονται οι τιμές διεθνώς. Οι δραστηριότητες του ΔΕΣΦΑ στο Κουβέιτ συνεχίζονται ομαλά, ενώ ανοίγονται προοπτικές εξαγωγών προς Ανατολική Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν εισάγει φυσικό αέριο από την περιοχή του Κόλπου και, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εφοδιασμού λόγω των εξελίξεων στην περιοχή. Ωστόσο, η διεθνής φύση της αγοράς φυσικού αερίου σημαίνει ότι οι τιμές επηρεάζονται για όλους τους συμμετέχοντες. Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για την αγορά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δραστηριότητες του ΔΕΣΦΑ στο Κουβέιτ συνεχίζονται κανονικά, καθώς ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα λειτουργεί χωρίς διακοπή. Υπάρχει, ωστόσο, καθημερινή επικοινωνία με τους εργαζόμενους, τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική πρεσβεία. Ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του σταθμού, ο οποίος κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG παγκοσμίως.

Ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου και οι προοπτικές για την Ελλάδα

Αναφορικά με τον κάθετο διάδρομο εφοδιασμού της Ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν το έργο ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική για τη χώρα και τον διαχειριστή. Όπως σημείωσαν, «αποτελεί ευκαιρία για εξαγωγές και για να υποστηρίξουμε το στόχο υποκατάστασης του ρωσικού αερίου, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της χώρας που αποτελεί πύλη εισόδου για την Ανατολική Ευρώπη».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι απαιτείται χρόνος για τις αναγκαίες προσαρμογές από τους διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής, έως και την Ουκρανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι αλλαγές αυτές θα υλοποιηθούν σταδιακά, ώστε ο διάδρομος να γίνει πιο ανταγωνιστικός για τους χρήστες του. Δεδομένου ότι η απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί κοινό στόχο της ΕΕ και των ΗΠΑ, η επίτευξή του προϋποθέτει την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων οδών εφοδιασμού, καθώς η δυναμικότητα των αγωγών από τον βορρά δεν επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης.

Νέα τερματικά LNG και πράσινη μετάβαση

Οι πηγές του ΔΕΣΦΑ επισήμαναν ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, ενδέχεται να απαιτηθούν ένα ή δύο επιπλέον τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, πέρα από εκείνα της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Ο διαχειριστής προτίθεται να συνεργαστεί με κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή για την ανάπτυξη τέτοιων έργων.

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση, η εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ είναι ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. Όπως σημειώνεται, «το μείγμα θα αλλάζει σταδιακά, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται λόγω της ψηφιοποίησης. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση από μια μόνο πηγή, το αέριο θα είναι παρόν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα «κλειδί» για ενεργειακή ασφάλεια με Κάθετο Διάδρομο

Ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, μιλώντας στη Διατλαντική Σύνοδο στην Ουάσιγκτον για το φυσικό αέριο.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνονται οι ροές LNG από ΗΠΑ μέσω Ελλάδας προς ΝΑ Ευρώπη και Ουκρανία

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κ. Γκίλφοϊλ, δήλωσε ότι οι αυξημένες εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ μέσω Ελλάδας ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Ετοιμάζεται για σχετικές συζητήσεις σε Βουκουρέστι και Σόφια.
Σταύρος Παπασταύρου διπλωμάτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου στο CERAWeek: Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στη Μεσόγειο

Η Ευρώπη αλλάζει ενεργειακά, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο σταθερότητας, όπως τόνισε ο Υπ. Ενέργειας Στ. Παπασταύρου στο CERAWeek 2026, επισημαίνοντας τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές αντί του ρωσικού αερίου.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Απορρίπτει τους ιρανικούς ισχυρισμούς για τις επιθέσεις στο LNG

Το Κατάρ απέρριψε τους ιρανικούς ισχυρισμούς ότι οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στόχευαν αμερικανικά συμφέροντα, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Πύραυλος έπληξε εγκατάσταση φυσικού αερίου στο Κατάρ, λέει η ιρανική TV

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, νέα πυραυλική επίθεση έπληξε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κατάρ στη Ρας Λαφάν, προκαλώντας φωτιά και ζημιές. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι προηγήθηκε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.