ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Νέες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα προειδοποιεί πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή βάζει ξανά σε δοκιμασία την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, ενώ πλήττει την ανάπτυξη.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από την Μπανγκόκ.

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι «ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου τα σοκ είναι πιο συχνά και πιο απρόσμενα» και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ προειδοποιεί τα μέλη του ότι «η αβεβαιότητα είναι πλέον η νέα ομαλότητα». Η ίδια βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης συμμετέχοντας σε περιφερειακή διάσκεψη για την οικονομία της Ασίας με ορίζοντα το 2050.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η σύγκρουση, εφόσον παραταθεί, ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας διεθνώς, να μειώσει την εμπιστοσύνη των αγορών, να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να εντείνει τον πληθωρισμό.

Ο πόλεμος που ξέσπασε το Σάββατο, μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Μέση Ανατολή, εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου και προκάλεσε έντονες αναταράξεις στις χρηματαγορές.

«Οι αγορές» παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και «κινούνται σαν το τρενάκι του τρόμου σε λούνα παρκ τις τελευταίες ημέρες», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Γκεοργκίεβα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «όσο πιο γρήγορα τερματιστεί αυτή η καταστροφή τόσο καλύτερα θα είναι για όλο τον κόσμο», προειδοποιώντας πως η περίοδος αστάθειας που διανύουμε είναι «ρευστή» και θα μπορούσε «δυνητικά» να αποδειχθεί «παρατεταμένη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Απαραίτητη η ευρεία προστασία του διεθνούς δικαίου

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως στηρίζει το διεθνές δίκαιο και επισημαίνει τη σημασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την Ιταλία. Υπογράμμισε ότι υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τόνισε τον ρόλο της Ιταλίας στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Το Στενό του Χορμούζ είναι ανοιχτό για τη Ρωσία

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, διαβεβαίωσε στη ρωσική τηλεόραση πως το Στενό του Χορμούζ παραμένει ανοιχτό για τη Ρωσία, παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή που έχουν αποσταθεροποιήσει τη Μεσόγειο.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Κράτη Κόλπου: Ζητούν εντολή ΟΗΕ για μέτρα στα Στενά Ορμούζ

Ο Γενικός Γραμματέας του GCC κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προστατεύσει τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικές ενέργειες, τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Άμεσος κίνδυνος τρομοκρατίας λόγω πολέμου στη Μ. Ανατολή

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει άμεσα την τρομοκρατία στη χώρα, ενώ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους λατρείας λόγω Πάσχα.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήγματα Τεχεράνης σε αμερικανικά αεροπλάνα στην Ιορδανία

Το Ιράν επιτέθηκε με drones σε αμερικανικά μαχητικά στην αεροπορική βάση Αλ Αζράκ της Ιορδανίας, ενώ ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πιθανή στόχευση γεφυρών σε Κουβέιτ, Σ. Αραβία, Άμπου Ντάμπι και Ιορδανία και επίθεση σε cloud της Amazon στο Μπαχρέιν.