ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ομιλία

ΔΝΤ: Θετική η πρόεδρος Γκεοργκίεβα για τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ στην ενέργεια

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πρόεδρος του ΔΝΤ, επικρότησε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ενέργεια θα αργήσουν να καταλαγιάσουν λόγω ζημιών στις υποδομές του Κόλπου.

Η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις από τη σύγκρουσή τους στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας θα χρειαστούν χρόνο για να εξομαλυνθούν.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που διήρκησε τέσσερις μήνες, προκαλώντας σοβαρή διαταραχή στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη θαλάσσια οδό για τη μεταφορά υδρογονανθράκων.

«Όσο ταχύτερα (αυτό το ενεργειακό σοκ) επιλυθεί, τόσο καλύτερα θα είναι, ιδίως επειδή η παραγωγή θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει δεδομένων των σημαντικών ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές» στον Κόλπο, ανέφερε η Βουλγάρα επικεφαλής του Ταμείου σε ανάρτησή της σε μπλογκ.

Η ίδια τόνισε πως «η χθεσινή ανακοίνωση για μια εκεχειρία είναι ευπρόσδεκτη», υπογραμμίζοντας τη σημασία της σταθεροποίησης στην περιοχή.

Το ΔΝΤ, με έδρα την Ουάσινγκτον, αναμένεται να επικαιροποιήσει στις 8 Ιουλίου τις οικονομικές του προβλέψεις. Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία «δείχνει να αντέχει», με τις ΗΠΑ και την Κίνα να λειτουργούν ως «κινητήρες σταθερού δυναμισμού».

Ενεργειακές προκλήσεις και επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΝΤ, αρκετές περιοχές έχουν πληγεί έντονα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την περιορισμένη διαθεσιμότητά της, με την Αφρική να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιπτώσεων.

«Αρκετές αφρικανικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις καυσίμων, ιδίως η Αιθιοπία, το Μαλάουι και η Ζάμπια, και οι περισσότερες υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της έντονης αύξησης των τιμών», ανέφερε η Γκεοργκίεβα.

Πρόσθεσε ότι «σε χώρες όπως το Λεσότο, η Ρουάντα και η Τανζανία, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 50% μετά την έναρξη του πολέμου».

Οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο εξετάζει την αύξηση του όγκου των δανείων προς τη Γκάμπια, την Αιθιοπία και τη Μπουρκίνα Φάσο, ενώ ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας βρίσκεται υπό εξέταση για το Μαλάουι.

Στην Ασία, «το Μπανγκλαντές κατέθεσε αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα», υπενθύμισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη ανάγκη στήριξης των αναδυόμενων οικονομιών σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ελπίζω να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυτιλία

Ο Πούτιν εξέφρασε ελπίδα ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοιχτά και πως οι κυρώσεις στο Ιράν θα λήξουν, επισημαίνοντας ότι η ρωσική πρόταση για παραλαβή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν είναι ακόμη σε ισχύ.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτό σε διάλογο με ΗΠΑ – Σε ετοιμότητα για αντίποινα η Τεχεράνη

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποφύγει ποτέ τον διάλογο με τις ΗΠΑ, ενώ η Τεχεράνη αναμένει την αμερικανική απάντηση στην πρότασή της για κατάπαυση του πυρός στον Κόλπο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως "πολύ σύντομα" θα νικήσει το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνομίλησαν με μεσολαβητές για τον πόλεμο με το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι θα κερδίσουν σύντομα, ενώ τόνισε πως η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σημαντικά μετά τη νίκη αυτή.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Χαμενεΐ

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή μετά τα «οδυνηρά πλήγματα» που δέχθηκαν στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καμία προγραμματισμένη συνομιλία με ΗΠΑ, διαψεύδει η Τεχεράνη

Το ιρανικό πρακτορείο Irna δήλωσε ότι δεν σχεδιάζονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ, παρά τα σχόλια Τραμπ για πιθανή επανέναρξή τους σύντομα. Η ιρανική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη δεν θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους.