Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνιστική διαδικασία από την Τράπεζας της Ελλάδος για την επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου που θα συμβάλει στην τεχνική επεξεργασία του σχεδίου δημιουργίας ενιαίας bad bank. Στόχος της ΤτΕ είναι τις επόμενες δυο εβδομάδες το Γενικό Συμβούλιο να επιλέξει τον σύμβουλο ώστε στο τέλος Ιουνίου να ξεκινήσει τις εργασίες του και το φθινόπωρο το σχέδιο να είναι ολοκληρωμένο σε όλες του τις λεπτομέρειες.
Πυρήνας του σχεδίου της ΤτΕ είναι η δραστική και οριστική αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με παράλληλη αντιμετώπιση του μεγάλου βραχνά της αναβαλλόμενης φορολογίας, που έχει εξελιχθεί επίσης σε χρόνια εκκρεμότητα – πρόβλημα. Η επίλυση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση της οικονομίας και την ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ εξετάζει το ζήτημα του DTC από νέες βάσεις με στόχο να αποτελέσει βασικό τμήμα της γενικότερης λύσης του τραπεζικού προβλήματος. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον διαχωρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων προ πανδημίας και μετά την πανδημία, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας.
Η bad bank που σχεδιάζει η ΤτΕ θα έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας ενώ θα προσφέρει εναλλακτικές επιλογές που θα απαντούν τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε τράπεζας τόσο από πλευράς μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και αναβαλλόμενης φορολογίας.
Σημειώνεται ότι η ομάδα της ΤτΕ εξέτασε αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος (διατήρηση της υπάρχουσας στρατηγικής των τιτλοποιήσεων, αυξήσεις κεφαλαίου, bad bank κ.α.) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία μιας ενιαίας bad bank επιτυγχάνει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, καθώς πετυχαίνει τη μεγαλύτερη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά μονάδα κεφαλαίου που «καίγεται».
Σημειώνεται ότι η μεταφορά προβληματικών δανείων από τις συστημικές τράπεζες στην bad bank θα είναι εθελοντική και οι τράπεζες θα έχουν απόλυτη ελευθερία να αξιοποιήσουν κάθε άλλη εναλλακτική δυνατότητα.
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις προχωράει, αλλά με προβλήματα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει τις αγορές τιτλοποιήσεων και τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», υπογράμμισε, δεν θα καλυφθεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά περίπου 32 δισ. ευρώ δανείων, επί συνόλου 70 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση και άλλων σχεδίων.