ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Απειλή μπλακάουτ και φέτος στην Κρήτη παρά τη μείωση του τουρισμού

Η ΡΑΕ έδωσε έγκριση να μεταφερθούν στην Κρήτη ηλεκτροπαράγωγα ζεύγη της ΔΕΗ ισχύος 58MW με δυνατότητα να αυξηθούν κατά επιπλέον 25 MW για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού.

Ακόμη και με 50% λιγότερους από πέρυσι τουρίστες, όπως προβλέπουν εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, εντούτοις η Κρήτη θα βιώσει και φέτος την απειλή πολλών μικρών ή μεγαλύτερων μπλακ άουτ. Τον κίνδυνο αυτό αναδεικνύει η προ ημερών έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μεταφερθούν στο νησί, με το χαρακτήρα του επείγοντος, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη της ΔΕΗ, ισχύος 58 μεγαβάτ, με δυνατότητα να αυξηθούν κατά επιπλέον 25 μεγαβάτ.

Η ενεργειακή γύμνια της Κρήτης είναι γνωστή τοις πάσι. Το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλές κυβερνήσεις, χωρίς καμία να το έχει επιλύσει, αφού ο μόνος τρόπος για να μπει τέλος στα μπλακ-άουτ είναι να ολοκληρωθούν οι δύο υποβρύχιες διασυνδέσεις. Η μικρή με τη Πελοπόννησο, που προβλέπει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χλμ σε βάθος έως 1.000 μέτρων και προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες του νησιού μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη, αλλά που και αυτή δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν τον προσεχή Νοέμβριο. Και η μεγάλη, μήκους 330 χλμ που θα συνδέσει το Λαύριο με το Ηράκλειο και υπολογίζεται να είναι έτοιμη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, γύρω στα τέλη του 2022.

Φέτος, ωστόσο, η ζήτηση για ρεύμα στο νησί θα είναι κατά πολύ μικρότερη έναντι των προηγούμενων ετών. Εντούτοις, ακόμη και σε μια σεζόν όπου η Κρήτη δεν πρόκειται να βουλιάξει από τουρίστες όπως τα προηγούμενα χρόνια, αυτή κινδυνεύει και πάλι να μείνει χωρίς ρεύμα, δείγμα της ραγδαίας χρόνο με το χρόνο επιδείνωση της ενεργειακής κατάστασης.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρώτος ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνοντας ότι το φετινό καλοκαίρι οι υπάρχουσες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στο νησί δεν επαρκούν για να καλύψουν επαρκώς τη ζήτηση. Έτσι, η ΡΑΕ έδωσε άδεια στη ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει στη μίσθωση γεννητριών και την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, για την περίοδο μεταξύ 1 Ιουλίου - 31 Αυγούστου. Ανάλογα με τις συνθήκες η δημόσια εταιρεία μπορεί να διατηρήσει τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και για τον Σεπτέμβριο.

Η ενεργειακή ένδεια του νησιού φαίνεται από την ίδια την ανακοίνωση της ΡΑΕ. «Η ασφάλεια εφοδιασμού της νήσου Κρήτης ιδίως μετά το έτος 2020 έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία της με ηλεκτρική ενέργεια», τονίζει η Αρχή. Και προσθέτει ότι κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ της ολοκλήρωσης των δύο φάσεων υλοποίησης της διασύνδεσης (μικρής και μεγάλης), απαιτείται να μεταφερθεί άμεσα παραγωγικό δυναμικό κατά το μέγιστο δυνατό.

Είναι κάτι που κάνει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια η ΔΕΗ. Τα τελευταία έτη υπολογίζεται ότι η ζήτηση στο νησί ανέρχεται κατά τους θερινούς μήνες σε 630 MW, και ενώ η προ κρίσης πρόβλεψη για το 2020 μιλούσε για πάνω από 700 MW.

Φέτος ωστόσο το νησί δεν αναμένεται να βουλιάξει από τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά, είναι τέτοια η κατάσταση των εκεί μονάδων της ΔΕΗ, ώστε με ή χωρίς κορονοιό, η Κρήτη θα ζήσει και φέτος στην αβεβαιότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ρεύμα, τι συζητήθηκε στο Μαξίμου

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ενέργειας αν θα υπάρξει παρέμβαση για φορολόγηση υπερκερδών και επιδότηση των καταναλωτών μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών στη χονδρική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και το '22: Προειδοποίηση από τις εταιρείες

Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα εκτιμούν οι κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης ότι θα διατηρηθεί η χονδρική τιμή. Τι λένε σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» ΡΑΕ, καταναλωτών και παρόχων για τους λογαριασμούς στο ρεύμα

«Όχι» στην πρόταση της ΡΑΕ για πλαφόν στο ποσοστό αυξήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές λένε ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές, ενώ την πρόταση υποστηρίζουν ένθερμα οι καταναλωτικές ενώσεις.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο ρεύμα, παράθυρο επέκτασης για 2022

Η επιδότηση του κόστους για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Σκέψεις για επέκταση αν παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές. Τι είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.