ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:41 DATA
Photo by rawpixel.com from Pexels

Μείωση χρόνου εργασίας με επιδότηση μισθού, ειδική ρύθμιση για αερομεταφορές 

Από τις 15/6 έως και 15/10 οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης έως και 50%, με το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού. Ως το τέλος του έτους η ρύθμιση για τις αερομεταφορές.

Τη διαδικασία μέσω της οποίας θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» διευκρινίζει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπ. Εργασίας στο Κοινοβούλιο. 

Μέσω αυτής καθορίζεται ότι από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου 2020, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν έως και άνω του 50% τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους, με το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ειδική κατηγορία εντάσσονται οι αερομεταφορές, ως ένα πρόσθετο μέτρο της κυβέρνησης για να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο κλάδο, καθώς σε αυτές δίνεται η δυνατότητα το μέτρο να εφαρμοστεί έως τα τέλη του 2020. 

Σημειώνεται ότι η  μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. Θα εφαρμόζεται βέβαια μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο από έναν έως και περισσότερους μήνες.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στις 15 Ιουνίου καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία ασφαλούς λειτουργίας, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. 

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί πως το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις καλύπτει ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ (μεικτά).

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καθορίζει επίσης και τον τρόπο που βάσει του μηχανισμού θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020 .

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αναβάθμιση δεξιοτήτων

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, αλλάζουν πολλές πτυχές που αφορούν στην αγορά εργασίας. Αλλάζουν δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Θετική αλλαγή στη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία

Η διάταξη προβλέπει ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. θα δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόληση τους, όπως απαιτείτο μέχρι σήμερα.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 18% έφτασε στο 9%

Η υπουργός τόνισε πως οι προσπάθειες από την πλευρά του υπουργείου θα συνεχιστούν «καταβάλλουμε διαρκώς πολλές προσπάθειες για να επενδύουμε ολοένα και περισσότερο στον άνθρωπο, μέσα από προγράμματα κατάρτισης.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Όπως διευκρινίζει το υπ. Εργασίας θα λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μην μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.