ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φράγμα Μαραθώνα ΕΥΔΑΠ
Το φράγμα Μαραθώνα και ο ταμιευτήρας της ΕΥΔΑΠ σε πανοραμική άποψη.

Οι βροχές ανακούφισαν την Αττική, όχι όμως και τη λειψυδρία

Παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής έχουν μειωθεί από 900 εκατ. κ.μ. πριν δύο χρόνια σε μόλις 560 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη κρίση λειψυδρίας.

Τα αποθέματα νερού στην Αττική παραμένουν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που πρόσφεραν προσωρινή ανάσα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, τα οποία καταγράφονται με συνέπεια από το 1985, οι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την περιοχή διαθέτουν σήμερα περίπου 560 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έναντι 667 εκατ. κυβικών πέρυσι και άνω των 900 εκατ. κυβικών πριν από δύο χρόνια.

Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν τη διευρυνόμενη κλιματική κρίση, η οποία εξελίσσεται σε κρίση νερού και λειψυδρίας. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, με τις μεσογειακές χώρες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στην Αττική, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και απαιτεί συντονισμένη δράση. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας οδηγούν σε πτωτική τάση στις εισροές των ταμιευτήρων, ενώ η κατανάλωση παραμένει σταθερή, περίπου στο 1 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Η κατάσταση αυτή ασκεί πίεση στην Πολιτεία και την ΕΥΔΑΠ, που οφείλουν να διασφαλίσουν τόσο την επάρκεια όσο και την ποιότητα του νερού της πρωτεύουσας.

Η ορθολογική διαχείριση του νερού αποτελεί συλλογική ευθύνη. Από τον οικιακό καταναλωτή έως τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και την τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι καλούνται να συμβάλουν στην προστασία του πολύτιμου αυτού πόρου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ

Για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες, η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει αντικατάσταση παλαιών αγωγών, μείωση διαρροών, ψηφιακή παρακολούθηση δικτύων, ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του υδροδοτικού συστήματος. Παράλληλα, προωθείται η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης νερού.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επάρκειας και της ασφάλειας του νερού που φτάνει στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους δήμους της Αττικής.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της ΕΥΔΑΠ, η επιτυχία ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος δεν μπορεί να βασιστεί σε έσοδα που παραμένουν στάσιμα επί 17 χρόνια. Η πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμολογίων, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αμετάβλητων χρεώσεων, κρίθηκε απαραίτητη για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του υδροδοτικού συστήματος.

Ακόμη και μετά την αναπροσαρμογή, τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ παραμένουν από τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα ότι η κίνηση αυτή ήταν δίκαιη και αναγκαία.

Το νερό της Αττικής δεν είναι ανεξάντλητο. Η προστασία του απαιτεί συλλογική ευθύνη και συνεχή δράση από την Πολιτεία, τους θεσμούς και τους πολίτες. Η έγκαιρη κινητοποίηση σήμερα αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για την αποφυγή σοβαρότερων προβλημάτων στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση αποθεμάτων από βροχές, αλλά η λειψυδρία παραμένει σοβαρή

Παρά τα 15 εκατ. κ.μ. ενίσχυσης από τις βροχοπτώσεις, τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ υπολείπονται κατά 200 εκατ. κ.μ. σε σχέση με πέρυσι, με τη λειψυδρία να παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την Αττική.
Λειψυδρία και νερό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Ηράκλειο για τα προβλήματα της λειψυδρίας στον δήμο

Στον Δήμο Ηρακλείου συνεχίστηκαν οι συσκέψεις για τη λειψυδρία, με τον Δήμαρχο Αλ. Καλοκαιρινό να εστιάζει στην ανάγκη συνεργασίας και ρεαλιστικών λύσεων, όπως νέες γεωτρήσεις και μονάδες αφαλάτωσης για άμεση αντιμετώπιση.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και προσιτές τιμές

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει άμεσα στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, με έμφαση στη διαφοροποίηση πηγών και ενεργειακή μετάβαση.
Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπενδύσεις δέσμευσης CO2 με νέα έργα βιομηχανίας και αποθήκευσης Πρίνου

Με ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προχωρούν επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για δέσμευση και αποθήκευση CO2, με χρηματοδότηση για τον Πρίνο και νέα έργα βιομηχανίας, ενώ η Ελλάδα αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες.