Την απόφασή της να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εξηγεί η Moody's, τονίζοντας ότι η πανδημία δεν επιτρέπει τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας, ενώ το σοκ που έχει προκαλέσει στην οικονομία, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους, επιβάλλουν να αποφευχθούν παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις.
Η Moody's βαθμολογεί το ελληνικό χρέος με B1 με σταθερή προοπτική, ενώ πριν την κρίση του κορονοϊού η προοπτική ήταν θετική, καθώς αναμενόταν ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση θα αναβαθμιζόταν.
«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση που εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή, με πρόγραμμα εστιασμένο στις μεταρρυθμίσεις», όπως τονίζει η Κάθριν Μιούλμπρονερ, ανώτερη αντιπρόεδρος του οίκου, επισημαίνοντας όμως ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική στάση τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να ενισχυθούν».
Για να επιτύχει η Ελλάδα μια αναβάθμιση από τον οίκο, τονίζεται στο σημείωμα της Moody's ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ευρωζώνης, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων. Επίσης, την αναβάθμιση θα διευκόλυνε μια νέα ώθηση για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.