ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ανδρέας Σιάμισιης ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ξεκίνησε μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Σε λειτουργία τέθηκε ο αγωγός Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, μεταφέροντας πετρέλαιο κίνησης και ενισχύοντας τις εξαγωγές προς Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Βουλγαρία, περιορίζοντας κυκλοφοριακό και περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Θεσσαλονίκη.

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της Helleniq Energy, Ανδρέα Σιάμισιη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας.

Όπως επισήμανε ο κ. Σιάμισιης, ο αγωγός δημιουργεί έναν κάθετο διάδρομο ενεργειακού εφοδιασμού με παραδοσιακά προϊόντα, μεταφέροντας κυρίως πετρέλαιο κίνησης, το οποίο αποτελεί βασικό προϊόν για την ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο φορτίο έχει ήδη παραδοθεί, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και το δεύτερο.

Η επαναλειτουργία του αγωγού διευκολύνει τις εξαγωγές όχι μόνο προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και σε γειτονικές αγορές όπως το Κόσοβο, η Νότια Σερβία και η Βουλγαρία, ενισχύοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο εφοδιασμός πραγματοποιούνταν με βυτιοφόρα τα τελευταία 13 χρόνια, περίοδο κατά την οποία ο αγωγός παρέμενε ανενεργός.

Ο επικεφαλής της Helleniq Energy επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα για την ερευνητική γεώτρηση στο μπλοκ 2 του Ιονίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την κοινοπραξία με την ExxonMobil και την Energean μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Παράλληλα, προχωρούν οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Chevron. Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία αυτών των εξελίξεων για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, ανέφερε ότι το 2025, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η εταιρεία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι, αν και είναι δύσκολο, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Η επενδυτική απόφαση για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη θα εξαρτηθεί από την προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία, κάτι που θεωρείται πιθανό σε βάθος χρόνου.

Στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη ολοκλήρωση στις αρχές του 2027.

Στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στόχος της Helleniq Energy είναι η επίτευξη μεριδίου 10% έως το τέλος του 2030.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) του ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, προχωρά η ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ με στόχο το 1 γιγαβάτ, ενώ σε σχεδόν όλο το "πράσινο" παραγωγικό δυναμικό θα προστεθούν μπαταρίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι πετρελαίου εγκαταστάσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά ξανά μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων «Vardax», έπειτα από πλήρη αναβάθμιση. Η δυναμικότητά του φτάνει τα 2,5 εκατ. τόνους ετησίως και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για ντίζελ.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Συνεργασία για επέκταση του Διαδρόμου με Β. Μακεδονία και Σερβία

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια και Διασυνδεσιμότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή υπουργών από Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και επικεφαλής ενεργειακών φορέων.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HELLENiQ ENERGY: Ομαλή τροφοδοσία παρά την κρίση με στροφή σε νέους προμηθευτές

Καθησυχαστικός για την επάρκεια καυσίμων ο Αν. Σιάμισιης, καθώς η HELLENiQ ENERGY έχει στραφεί σε προμήθειες πετρελαίου από Νορβηγία, Λατινική και Βόρεια Αμερική. Πλεονασματική η Ελλάδα σε ντίζελ, βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα.
Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια την Παρασκευή στην Αθήνα

Στην Αθήνα διεξάγεται αύριο τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στις υποδομές και τη συνεργασία.
Σιάμισιης ομιλία επιχειρήσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρέας Σιάμισιης: Η Ελλάδα γίνεται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της HELLENiQ ENERGY, τόνισε πως η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τον μετασχηματισμό στην ΕΕ, αλλά η μετάβαση παραμένει πολύπλοκη λόγω υδρογονανθράκων, κόστους και γεωπολιτικής, απαιτώντας στρατηγικές επενδύσεις.
Μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 26χρονος συνελήφθη για κλοπή πετρελαίου και ρεύματος

Συνελήφθη 26χρονος στις Σέρρες για παραβίαση μετρητή ρεύματος και σειρά διαρρήξεων σε σπίτια, όπου έκλεψε εργαλεία, αντικείμενα και 500 λίτρα πετρελαίου. Στην κατοχή του βρέθηκαν κλοπιμαία και κλεμμένη καραμπίνα.