ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επενδύσεις στην Ελλάδα
Η λέξη INVEST και η ελληνική σημαία συμβολίζουν κατεύθυνση επενδύσεων προς την ελληνική οικονομία.

Εμπιστοσύνη διεθνών οίκων στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται το 2026

Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν πλέον διεθνείς επενδυτές, ξεπερνώντας τα γερμανικά λόγω σταθερότητας. Σημαντικές εισροές κεφαλαίων καταγράφονται.

Τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία πριν από δέκα χρόνια θεωρούνταν υψηλού ρίσκου, προσελκύουν πλέον το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, ξεπερνώντας ακόμη και τα γερμανικά σε προτίμηση. Στα τέλη Αυγούστου, η Morgan Stanley συνέστησε στρατηγική long Ελλάδα - short Γερμανία, επισημαίνοντας τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την αυξημένη αβεβαιότητα στη Γαλλία λόγω δημοσιονομικών κινδύνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το εξωτερικό για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων, όταν στο σύνολο του 2024 το αντίστοιχο ποσό ήταν 10 δισ. ευρώ.

Η θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο έτος, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό. Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους στη διετία 2025-2026.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, ενισχύοντας το θετικό κλίμα μέσα από την επιτάχυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους, με πρόωρες αποπληρωμές δανείων που θα ωρίμαζαν μεταξύ 2033 και 2042.

Θετικές προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων το 2026 διακρίνει και η Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμώντας ότι αν συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας, είναι πιθανή αναβάθμιση σε Baa2 το 2026.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να εκφράζουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα. Η Bank of America χαρακτηρίζει "ταύρος" τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας την ισχυρή επίδοση τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών τίτλων, που ανήκουν στους κορυφαίους performers της Ευρώπης.

Η Citi προβλέπει υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων, μείωση των spreads και νέα αναβάθμιση το 2026, ενώ εκτιμά ότι η τροχιά αναβαθμίσεων θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Η Moody's αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση το 2026, σε αντίθεση με τις υποβαθμίσεις που προβλέπονται για χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα ξεχωρίσουν και το 2026, τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση από την εποχή της κρίσης χρέους. "Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές μας, λόγω ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελίων, σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών τα επόμενα χρόνια", αναφέρει ο οίκος.

Μείωση χρέους και σταθερότητα

Η Ελλάδα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη για την περίοδο 2019-2026, με πτώση άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Fitch.

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν πιέσεις, η Ελλάδα διατηρεί πλεονάσματα, με το έλλειμμα της ΕΕ να εκτιμάται στο 2,7% του ΑΕΠ το 2026 και της Ευρωζώνης κοντά στο 3%.

Η Scope Ratings επισημαίνει ότι έως το τέλος της δεκαετίας, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα είναι χαμηλότερος όχι μόνο από της Ιταλίας, αλλά και από της Γαλλίας. Για το διάστημα 2024-2030, ο δείκτης χρέους αναμένεται να φτάσει το 123% του ΑΕΠ, κάτω από το 136% της Ιταλίας και το 125% της Γαλλίας, ενώ πλησιάζει το 120% του Βελγίου.

Ήδη από το 2027, η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει την Ιταλία, με τον δείκτη χρέους της να μειώνεται στο 134% έναντι 137% της Ιταλίας. Η Wood & Co προβλέπει θεαματική μείωση του χρέους, από 154,1% το 2024 σε περίπου 101,3% το 2030.

Η UBS εκτιμά ότι για την περίοδο 2026-2027, η Ελλάδα θα έχει την ταχύτερη μείωση δημόσιου χρέους παγκοσμίως, με σταθερή βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και ανάπτυξη 2,4% το 2026, υψηλότερα από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων.

Η Capital Economics προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους στο 141% του ΑΕΠ το 2025 και στο 135% το 2027, ενώ μέχρι το 2030 θα βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας και κοντά σε αυτό της Γαλλίας.

Πιστοληπτικές αναβαθμίσεις και προοπτικές

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το ελληνικό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε κατά τέσσερις βαθμίδες από τους Fitch, DBRS και Scope (από BB- σε BBB) και κατά πέντε βαθμίδες από τον S&P (από B+ σε BBB). Η Moody's προχώρησε επίσης σε τέσσερις αναβαθμίσεις, δίνοντας επενδυτική βαθμίδα τον Μάρτιο, αν και παραμένει ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από τους άλλους οίκους.

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από της Ιταλίας (BBB+), με το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στο 138% του ΑΕΠ να μην προβλέπεται να μειωθεί πριν το 2028.

Αντίθετα, το ελληνικό χρέος, που ανέρχεται σήμερα στο 146% του ΑΕΠ, αναμένεται να μειωθεί ταχύτερα, με προοπτική να υποχωρήσει κάτω από το 120% το 2029, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ενώ η Fitch τοποθετεί το σχετικό επίπεδο το 2030.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη μείωση του χρέους, αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις, με την Ελλάδα να έχει πιθανότητες να ανέβει δύο ακόμη σκαλοπάτια τα επόμενα 1-2 χρόνια και να φτάσει στην κατηγορία "Α", όπου βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τις περαιτέρω αναβαθμίσεις, καθώς η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με την Ιταλία και τη Γαλλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Σιάμισιης ομιλία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις κλειδί για την πρόοδο της Ελλάδας

Ο Ανδρέας Σιάμισιης στο Greek Investment Conference υπογράμμισε ότι η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις και η σταθερότητα αποτελούν προϋπόθεση για ανάπτυξη, ενώ ανέδειξε την πρόοδο της HELLENiQ ENERGY.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: +22% το εισόδημα σε 6 χρόνια, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 4ο Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει δυναμικά με την Ευρώπη, με αύξηση 22% στο εισόδημα και μείωση φόρων, σημειώνοντας δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία συγκλίνει σταθερά με την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο επενδυτικό συνέδριο του Λονδίνου ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει με την ΕΕ, με άνοδο εισοδημάτων, πλεονάσματα, μειωμένο χρέος και αυξημένες επενδύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Συναντήσεις με επενδυτές και διάλογος με Morgan Stanley

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στο επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, με συναντήσεις επενδυτών και συζήτηση με τη Morgan Stanley, παρουσιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.