ΓΔ: 2234.47 -1.16% Τζίρος: 70.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:40
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Β. Κορκίδης: Αισιοδοξία για καλύτερη χρονιά το 2026 σε οικονομία και ΜμΕ

Το 2026 χαρακτηρίζεται ως έτος ευκαιριών και προκλήσεων για τον Πειραιά, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης επενδυτικών δυνατοτήτων και μείωσης της γραφειοκρατίας.

Το 2026 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ευκαιριών αλλά και προκλήσεων για τον Πειραιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το έτος, ο κ. Κορκίδης παρουσίασε τους βασικούς στόχους του επιμελητηρίου για το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε πως οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές, με την πορεία της οικονομίας να επηρεάζει άμεσα την εγχώρια επιχειρηματικότητα, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Υπογράμμισε ότι η ανοδική πορεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας οφείλεται σε συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία σταθερού και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «είναι, πρωτίστως, καρπός της προσπάθειας των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεχίζουν να επενδύουν, να καινοτομούν και να προχωρούν μπροστά».

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε τη σημασία αξιοποίησης του θετικού momentum στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα για τον ευρύτερο Πειραιά, που αποτελεί επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος με τα ναυπηγεία, το λιμάνι της Ελευσίνας, το Θριάσιο και τον κλάδο των logistics. Τόνισε ότι καμία ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ταχύτητα στις αποφάσεις και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, που στο παρελθόν αποτέλεσε εμπόδιο για επενδύσεις.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παραμένει βασικός στόχος του επιμελητηρίου, το οποίο, μέσω διαλόγου με την Πολιτεία, θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στον τομέα της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας, ο Πειραιάς μπορεί, με τη σωστή στρατηγική, να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ναυτιλιακής καινοτομίας. Το ΕΒΕΠ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την ενεργοποίηση cluster που ενισχύουν τη δυναμική του Πειραιά ως ναυτιλιακό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, προσελκύοντας ερευνητικά κέντρα, επενδύσεις και τεχνολογικές συνεργασίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξωστρέφεια, με το ΕΒΕΠ να τη θέτει ως προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει την εξωστρέφειά τους, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, καταφέρνοντας να αναπτύξουν εξαγωγές και να βελτιώσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

Εξωστρέφεια και ανθρώπινο δυναμικό

Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού αποτελούν αλληλένδετα ζητήματα που θα απασχολήσουν έντονα το επιχειρείν το 2026. Το ΕΒΕΠ έχει ήδη υλοποιήσει πολιτικές για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας νέο κύκλο ειδικών εκδηλώσεων με στόχο την προσαρμογή και των δύο πλευρών στις απαιτήσεις της αγοράς.

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και εξωστρέφειας που δεν πρέπει να διακοπεί. Επεσήμανε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να επενδύει και να καινοτομεί, ενώ τόνισε την ανάγκη οι περσινές εκκρεμότητες να μετατραπούν σε φετινές προτεραιότητες, με στόχο ένα ακόμη καλύτερο 2026 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΕΒΕΠ, όπου θα απονεμηθούν βραβεία σε επιχειρήσεις και προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πειραϊκού επιχειρείν.

Αγροτικές κινητοποιήσεις και επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κάλεσε σε άμεσο διάλογο μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Επισήμανε ότι οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις προκαλούν σημαντικές δυσκολίες σε άλλες κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας συστημική πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα, με καθυστερήσεις, αυξημένα κόστη και προσωρινές ανατιμήσεις, κυρίως στα νωπά προϊόντα, τις εξαγωγές, τις μεταφορές και τη βιομηχανία τροφίμων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων Γ.Ε.ΜΗ. από 1.1.2026 - Υποχρεώσεις δημοσιότητας και δυνατότητες συμμόρφωσης για την αποφυγή επιβολής προστίμων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Αναμενόμενη και υψηλής αξίας η επένδυση στον κόλπο Ελευσίνας

Ο Βασίλης Κορκίδης χαρακτηρίζει την επένδυση DFC–ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα στρατηγική για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της περιοχής ως αναδυόμενου γεωοικονομικού κέντρου με ισχυρή υποδομή.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Η γαλάζια οικονομία κλειδί για την Ελλάδα του μέλλοντος

Ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία, χτισμένη με μόχθο και επιχειρηματικότητα, έκανε τη χώρα παγκόσμια δύναμη. Υπογράμμισε την ανάγκη ανθεκτικής, ανταγωνιστικής οικονομίας με έμφαση σε γνώση, τεχνολογία και εξαγωγές.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η καινοτομία μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, τονίζει πως η έρευνα και καινοτομία ενισχύουν οικονομία, επιχειρηματικότητα και προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες.
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ο μετασχηματισμός χρειάζεται διάλογο και συναίνεση

Οι φορείς στηρίζουν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Ανάπτυξης, όπως συζητούνται στη σχετική επιτροπή της Βουλής, ειδικά τις αλλαγές για τις λαϊκές αγορές που απλοποιούν την αδειοδότηση και ενισχύουν τους παραγωγούς.
Π veryχρωμα πολύτιμα κοσμήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Ζητά κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα προϊόντα αργυροχρυσοχοΐας, τονίζοντας πως πλέον επιβαρύνει υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για περιφερειακά κανάλια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο αδειοδότησης περιφερειακών καναλιών, με στόχο διαφάνεια και σταθερό πλαίσιο λειτουργίας.