ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία
Φώτο: Shutterstock

ΣτΕ: Την Τετάρτη η συνταγματικότητα του Master Plan του λιμένα Πειραιώς

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ θα εξετάσει αύριο προσφυγές φορέων και κατοίκων κατά του Προεδρικού Διατάγματος για το master plan του λιμανιού Πειραιά, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική επάρκεια και τη νομιμότητα της χωροταξικής και πολιτιστικής προστασίας.

Στην επταμελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί αύριο σειρά υποθέσεων που αφορούν το Master Plan του λιμένα Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγητές θα είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Χρήστος Λιάκουρας, Χριστίνα Μπολόφη και Δημήτρης Βανδώρος.

Στις υποθέσεις προσβάλλεται, μεταξύ άλλων, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και περισσότερους από εκατό κατοίκους της περιοχής, το Προεδρικό Διάταγμα της 19.1.2023. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) του λιμανιού, καθώς και αποφάσεις σχετικές με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων βελτίωσης και επέκτασης του λιμένα.

Η συζήτηση των υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. 547/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή έκρινε ότι πριν την εκπόνηση του master plan έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση μέσω έγκρισης σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παράλληλα, θα συνεκτιμηθεί και το υπ' αριθμόν 154/2022 πρακτικό του Ε΄ Τμήματος, με το οποίο το δικαστήριο γνωμοδότησε επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος και το έκρινε νόμιμο με παρατηρήσεις.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει την πληρότητα και επάρκεια της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει το Προεδρικό Διάταγμα, ειδικά ως προς την εκτίμηση των επιπτώσεων από τον κυκλοφοριακό φόρτο. Επίσης, θα κριθεί αν η μελέτη πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, καθώς και αν το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται ζητήματα όπως η ενδεχόμενη αποσπασματική ανάπτυξη του λιμένος χωρίς ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, η επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων των παραλιμένιων περιοχών και η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το ΣτΕ θα αποφανθεί αν η διαβούλευση που προηγήθηκε της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος ήταν σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο και τη σύμβαση του Aarhus. Εξετάζεται αν η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του 2023 ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, καθώς και αν η διαδικασία διαβούλευσης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πληρούσαν τις απαιτήσεις. Τέλος, θα κριθεί αν η διοίκηση όφειλε να προχωρήσει σε προκαταρκτικό περιβαλλοντικό έλεγχο και ειδική οικολογική αξιολόγηση, δεδομένης της γειτνίασης του έργου με περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και αν προστατεύονται επαρκώς το πολιτιστικό περιβάλλον και το τοπίο της Πειραϊκής Χερσονήσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Επιτρέπεται η έκδοση διαβατηρίου με παλαιού τύπου αστυνομική ταυτότητα

Το ΣτΕ έκρινε ότι η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ δεν μπορεί να απορρίπτει αίτημα έκδοσης ή ανανέωσης διαβατηρίου επειδή η ταυτότητα είναι παλαιού τύπου και η φωτογραφία διαφέρει. Η ταυτότητα ισχύει έως την αντικατάσταση και οι υπηρεσίες ελέγχουν την πληρότητα δικαιολογητικών.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά Μητσοτάκη για Καστέλλι και την υπόθεση Παπούρας στο ΣτΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακή επίσκεψη στο Καστέλλι ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για την εγκατάσταση συστημάτων αεροναυτιλίας κοντά στο μινωικό μνημείο της Παπούρας, ζητώντας σεβασμό στη Δικαιοσύνη και την πολιτιστική κληρονομιά.
Λιμάνι με δυνατό άνεμο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ κρίνεται ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Το ΣτΕ θα εξετάσει την προκήρυξη για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, έπειτα από προσφυγή ναυτιλιακής. Οι φάκελοι των εταιρειών θα κατατεθούν, αλλά δεν θα ανοιχτούν πριν την απόφαση του ΣτΕ.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών ξενοδοχείου στην παραλία Μύτακας Μήλου

Το ΣτΕ διέταξε προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης ξενοδοχείου στη Μύτακα Μήλου, αναστέλλοντας την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αναστολή οικοδομικών εργασιών στη Μήλο με έμφαση στη διαφάνεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε αναστολή των οικοδομικών εργασιών στη Μήλο, έως ότου αποφανθούν το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Αρχή Διαφάνειας, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η πλήρης διερεύνηση.