ΓΔ: 2587.37 -0.58% Τζίρος: 86.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:38
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία

ΣτΕ: Την Τετάρτη η συνταγματικότητα του Master Plan του λιμένα Πειραιώς

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ θα εξετάσει αύριο προσφυγές φορέων και κατοίκων κατά του Προεδρικού Διατάγματος για το master plan του λιμανιού Πειραιά, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική επάρκεια και τη νομιμότητα της χωροταξικής και πολιτιστικής προστασίας.

Στην επταμελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί αύριο σειρά υποθέσεων που αφορούν το Master Plan του λιμένα Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγητές θα είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Χρήστος Λιάκουρας, Χριστίνα Μπολόφη και Δημήτρης Βανδώρος.

Στις υποθέσεις προσβάλλεται, μεταξύ άλλων, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και περισσότερους από εκατό κατοίκους της περιοχής, το Προεδρικό Διάταγμα της 19.1.2023. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) του λιμανιού, καθώς και αποφάσεις σχετικές με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων βελτίωσης και επέκτασης του λιμένα.

Η συζήτηση των υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. 547/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή έκρινε ότι πριν την εκπόνηση του master plan έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση μέσω έγκρισης σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παράλληλα, θα συνεκτιμηθεί και το υπ' αριθμόν 154/2022 πρακτικό του Ε΄ Τμήματος, με το οποίο το δικαστήριο γνωμοδότησε επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος και το έκρινε νόμιμο με παρατηρήσεις.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει την πληρότητα και επάρκεια της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει το Προεδρικό Διάταγμα, ειδικά ως προς την εκτίμηση των επιπτώσεων από τον κυκλοφοριακό φόρτο. Επίσης, θα κριθεί αν η μελέτη πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, καθώς και αν το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται ζητήματα όπως η ενδεχόμενη αποσπασματική ανάπτυξη του λιμένος χωρίς ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, η επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων των παραλιμένιων περιοχών και η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το ΣτΕ θα αποφανθεί αν η διαβούλευση που προηγήθηκε της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος ήταν σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο και τη σύμβαση του Aarhus. Εξετάζεται αν η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του 2023 ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, καθώς και αν η διαδικασία διαβούλευσης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πληρούσαν τις απαιτήσεις. Τέλος, θα κριθεί αν η διοίκηση όφειλε να προχωρήσει σε προκαταρκτικό περιβαλλοντικό έλεγχο και ειδική οικολογική αξιολόγηση, δεδομένης της γειτνίασης του έργου με περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και αν προστατεύονται επαρκώς το πολιτιστικό περιβάλλον και το τοπίο της Πειραϊκής Χερσονήσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Τριαντόπουλος πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιλογή μελών Ειδικού Δικαστηρίου για τον Χρ. Τριαντόπουλο στη Βουλή

Μετά από δημόσια κλήρωση στη Βουλή, αναδείχθηκαν τα 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Χρ. Τριαντόπουλο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, καθώς και ο εισαγγελέας και ο αναπληρωτής του από το δικαστικό σώμα.
Είσοδος Συμβουλίου της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πειθαρχικός έλεγχος σε αντεισαγγελέα ΑΠ για άρθρο περί διαφθοράς στη Δικαιοσύνη

Η πειθαρχική υπόθεση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άρθρο περί διαφθοράς διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του ΣτΕ, Μ. Πικραμένο, ο οποίος θα ορίσει αντιπρόεδρο για τη διερεύνησή της και σύνταξη πορίσματος.
Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ στην παρουσίαση τόμου για τα 50 χρόνια ΕΣΔΑ και 75 χρόνια Συμβούλιο Ευρώπης

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα παραστεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 10:30 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα χαιρετίσει την παρουσίαση τόμου για τα 50 χρόνια Ε.Σ.Δ.Α. και τα 75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κτήριο Συμβουλίου Επικρατείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Επικύρωσε πρόστιμο 90.000€ σε σταθμό για ριάλιτι με έμφυλη βία

Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 90.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ σε τηλεοπτικό σταθμό για σχόλια παίκτη ριάλιτι που παρακινούσαν σε έμφυλη βία μέσω του διαδικτυακού του ιστότοπου, προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης αξίας.
Είσοδος Συμβουλίου της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντισυνταγματικές οι 10ετής και 20ετής παραγραφές για φοροδιαφυγή, λέει το ΣτΕ

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για 20ετή και 10ετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων λόγω φοροδιαφυγής, ορίζοντας ως ισχύουσα τη 5ετή παραγραφή.