ΓΔ: 2692.08 1.64% Τζίρος: 236.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:39
ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης κτίριο

Πρόστιμα για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια, αξίας 138 εκατ. ευρώ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους στην αγορά το τελευταίο πεντάμηνο, με έμφαση στην ανίχνευση και καταπολέμηση εικονικών τιμολογίων.

Εντατικοί και στοχευμένοι υπήρξαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην αγορά κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, επικεντρωμένοι στην ανίχνευση υποθέσεων έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.

Με τη χρήση ενός εξειδικευμένου αλγορίθμου, η ΑΑΔΕ παρακολουθεί τις εμπορικές πράξεις των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τα δεδομένα του myDATA και εφαρμόζοντας προηγμένη ποιοτική ανάλυση από τους ελεγκτές. Η διαδικασία αυτή οδήγησε στον εντοπισμό αξιόλογων υποθέσεων παραβατικότητας, μέσω των οποίων αποκρύπτονται σημαντικά έσοδα και φόροι από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εντοπίστηκαν συνολικά 8.300 εικονικά τιμολόγια, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 138 εκατομμύρια ευρώ.

Κατάταξη παραβατικότητας ανά κλάδο

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραβατική δραστηριότητα είναι εκτεταμένη και στους παρακάτω τομείς της αγοράς:

  • Παραγωγή και εμπορία γυναικείων ενδυμάτων: 581 τιμολόγια – 4 εκατ. ευρώ
  • Λιανικό και χονδρικό εμπόριο τροφίμων: 36 τιμολόγια – 3,3 εκατ. ευρώ
  • Χονδρικό εμπόριο ξυλείας και γεωργικών μηχανημάτων: 52 τιμολόγια – 10 εκατ. ευρώ
  • Υπηρεσίες εκπαίδευσης: 9 τιμολόγια – 4 εκατ. ευρώ
  • Χονδρικό εμπόριο κρεάτων: 46 τιμολόγια – 2 εκατ. ευρώ
  • Υπηρεσίες συσκευασίας: 63 τιμολόγια – 1,8 εκατ. ευρώ
  • Τεχνικά και κατασκευαστικά έργα: 3.503 τιμολόγια – 56 εκατ. ευρώ
  • Συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων: 82 τιμολόγια – 11 εκατ. ευρώ
  • Εμπορία κινητών τηλεφώνων: 27 τιμολόγια – 2,8 εκατ. ευρώ
  • Υπηρεσίες καθαρισμού κτηρίων: 844 τιμολόγια – 15,4 εκατ. ευρώ
  • Υπηρεσίες διαφήμισης: 2.615 τιμολόγια – 16,2 εκατ. ευρώ
  • Εμπορία λογισμικού: 70 τιμολόγια – 8,1 εκατ. ευρώ
  • Εμπορία ζωοτροφών: 350 τιμολόγια – 7,3 εκατ. ευρώ
  • Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών: 4 τιμολόγια – 133,5 χιλιάδες ευρώ

Εντατικοποίηση ελέγχων και επιβολή κυρώσεων

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού των πρώτων προστίμων και της βεβαίωσης των οφειλόμενων φόρων, ενώ οι έλεγχοι για τη φορολογική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων συνεχίζονται εντατικά και σε βάθος χρόνου, με στόχο την αποτροπή της παραβατικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ, πρόστιμο, φόροι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι άμυνες του φορολογούμενου στην καταιγίδα προστίμων της εφορίας

Οι φορολογούμενοι έχουν τρεις δυνατότητες άμυνας απέναντι σε φόρους και πρόστιμα της ΑΑΔΕ, είτε αμφισβητώντας τα είτε αποδεχόμενοι το αποτελέσματα των ελέγχων. Πότε τα πρόστιμα μειώνονται έως 50%.
ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λουκέτο και πρόστιμα από την ΑΑΔΕ σε beach club Πάρου και άλλων νησιών

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, με έμφαση σε τουριστικές περιοχές. Σε beach club στην Πούντα Πάρου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 174 αποδείξεων. Από 14-20 Αυγούστου καταγράφηκαν και άλλες παραβάσεις με αναστολές και πρόστιμα.
Φόρος και υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμεση παράδοση του «λογαριασμού» από τους επιτόπιους ελέγχους της εφορίας

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ελέγχονται για την έκδοση αποδείξεων στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων, θα λαμβάνουν άμεσα τις Πράξεις Επιβολής Προστίμων, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκολότερα και σε περισσότερους τα «λουκέτα» για αποδείξεις από την εφορία

Με πολυήμερα λουκέτα θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που θα παραλείψουν να εκδώσουν έστω και μία απόδειξη, εάν είναι υπότροπες, ενώ συγχρόνως προβλέπεται και αναστολή λετουργίας των παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα με 34.000 παράνομα συμπληρώματα διατροφής

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατέσχεσαν 34.202 συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, που διακινούνταν χωρίς γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, έπειτα από ελέγχους σε αποθήκες εταιρείας εμπορίας συμπληρωμάτων.