Ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος κατάφερε να βγει από την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης με ισχυρούς ισολογισμούς και κεφάλαια, έχει προσαρμοστεί σε όλες τις ρυθμιστικές και κανονιστικές οδηγίες και έχει κατακτήσει την αξιοπιστία που απαιτείται ώστε να συμβάλει σε μια σειρά ουσιαστικών θεμάτων που απασχολούν το κράτος και τον πολίτη, ανέφερε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών της ετήσιας διεθνούς συνάντησης του κλάδου που διοργανώνεται στην Ύδρα από την ΕΑΕΕ.
Ο κ.Σαρρηγεωργίου έδωσε μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση μιλάει με τον ασφαλιστικό κλάδο και υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων της επικαιρότητας όπως το συνταξιοδοτικό, το ζήτημα των φυσικών καταστροφών αλλά σε δεύτερη φάση και της υγείας. Το αυτονόητο, ο διάλογος με την πολιτεία, είναι το μεγάλο κέρδος μας επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η πολιτεία εκπροσωπήθηκε στο ετήσιο συνέδριο του ασφαλιστικού κλάδου με την παρουσία και ομιλία του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη. Γεγονός που δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για τα τρέχοντας ζητήματα του κλάδου που απασχολούν τους πολίτες.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου επανάλαβε την πάγια θέση της ΕΑΕΕ για την ανάγκη αύξησης του αριθμού των πολιτών που ασφαλίζονται στην χώρα μας, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο υποασφαλισμένη αγορά στην Ευρώπη με το μέσο κεφαλή ασφάλιστρο να είναι 368 ευρώ όταν στην Ευρώπη φθάνει τα 2.300. Η ΕΑΕΕ εντείνει τις δράσεις της για ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του γενικού πληθυσμού με νέες ενημερωτικές εκστρατείες ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σαρρηγεωργίου.
Αναφερόμενος στο τομέα των φυσικών καταστροφών είπε ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτεία για το τρόπο με το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας στο ζήτημα αυτό. Για τον τομέα της Υγείας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αφορά κυρίως το γενικό πληθυσμό που θα πρέπει να ασφαλιστεί και τα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά που έχουν περισσότερο ανάγκη. Πρέπει να δοθούν ή να επανέλθουν κίνητρα προς τους πολίτες ώστε να ασφαλιστούν επισήμανε.
Για τον τομέα ασφάλισης αυτοκινήτων επισήμανε ότι το μέσο ασφάλιστρο το πρώτο εξάμηνο τους έτους σε σχέση με πέρυσι έχει υποχωρήσει, ενώ επισήμανε ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασφαλισμένων αυτοκίνητων (6,4 εκατ. αυτοκίνητα με στοιχεία 31/8/2019).
Ανέφερε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 14,5 δις ευρώ.
Εξέφρασε γενικότερα την αισιοδοξία του για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου, αναφέροντας ότι στόχος είναι να αναπτύσσεται σε ετήσια βάση με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, κάτι που ήδη έχει επιτύχει (3,9% αύξηση τζίρου το 2019)