ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Προσθήκη επιπλέον επιχειρήσεων στο πακέτο στήριξης εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Η λίστα διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τον τζίρο που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση το «Παρατηρητήριο Συναλλαγών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νέα λίστα με επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων στήριξης  καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα ακόμα  και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα μεταξύ άλλων θα περιληφθούν:

* Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

* Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές

* Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών

* Πλυντήρια αυτοκινήτων

* Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

* Εταιρείες παροχής υπηρεσιών

* Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ

Η λίστα διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τον τζίρο που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση το «Παρατηρητήριο Συναλλαγών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα παράπονα και η βροχή  αιτημάτων από φορείς και παραγωγικές τάξεις που έμειναν εκτός του πρώτο καταλόγου μ ε τις 440.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες 

Για να καλυφθούν οι τρύπες στους ΚΑΔ σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς.

Για παράδειγμα υπάρχουν επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που βρίσκονται στο «κόκκινο» ως προμηθευτές άλλων εταιρειών αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν.

Τα μέτρα προκαλούν και νέα αιτήματα  για ελαφρύνσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ  ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να συμπληρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προσθέτοντας ότι τα ποσά τα οποία μειώνονται αναγκαστικά κατά 40% από τα μισθώματα επαγγελματικών ακινήτων θα εκπίπτουν από το ποσό οφειλής του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ των φορολογούμενων ιδιοκτητών.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρόκειται να συμπληρωθούν το επόμενο διάστημα, μετά δε και την άρση του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χρήματα που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό και από κοινοτικά προγράμματα, υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και αρκούν μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι» των περίπου 32 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται  ότι ακόμα και στο σενάριο μιας ραγδαίας μείωσης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού  λόγω της κρίσης  και της αναστολής πληρωμών για οφειλές σε εφορία και ταμεία, τα διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι η παράταση των μέτρων για ακόμα έναν μήνα είναι πλέον μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν αποκλείονται και επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας  σε περίπτωση που ενταθούν οι κραδασμοί από τη  κρίση.

Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει το «πρώτο ταμείο» με τη ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός στα κρατικά έσοδα  και ιδίως στον ΦΠΑ, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των εισπράξεων  ενώ τον Μάιο θα τρέξει νέα άσκηση μέτρησης των επιπτώσεων στο ΑΕΠ. Με την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και φυσικά τις δύο κινητήριες δυνάμεις, τον τουρισμό και την ναυτιλία, να σημειώνουν κάθετη πτώση, οι προβλέψεις για μηδενική ανάπτυξη το 2020 είναι μάλλον αισιόδοξες αφού όλες οι εκτιμήσεις από τους ξένους οίκους συγκλίνουν στο  ότι θα υπάρξει βαθιά ύφεση τα επόμενα τρίμηνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Θεσμών για τους πλειστηριασμούς, κινητοποίηση στην κυβέρνηση

Οι Θεσμοί ζήτησαν στοιχεία από τους servicers για τις επιπτώσεις σε εισπράξεις – ρυθμίσεις. Θέλει λύση η κυβέρνηση, ανησυχεί για επιπτώσεις σε «Ηρακλή», τράπεζες και επενδυτική βαθμίδα. Πιέσεις για άμεση εξέταση του προβλήματος από τον Άρειο Πάγο.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ποτάμι» ρευστότητας των 36 δισ. ευρώ που κράτησε την οικονομία όρθια

Τράπεζες, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD πλημμύρισαν με ευρώ την αγορά για την ανάσχεση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Μόνο το 2020 «έπεσαν» στην οικονομία 24,4 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», σκληρό πρέσινγκ από τη Eurostat

Να προστεθούν στο δημόσιο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ζητήσει η Eurostat. Η δύσκολη διαπραγμάτευση και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρές αντιρρήσεις τραπεζών, ΤΧΣ και ΤτΕ για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών

Η βασική ένσταση που εκφράζεται, καθώς το νομοσχέδιο οδηγείται προς ψήφιση στη Βουλή, είναι ότι θα αποδυναμωθεί η κουλτούρα πληρωμών με δυσμενείς επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.