ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

ΥΠΕΘΟ: Συνεχής η ενίσχυση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών

Βάσει έκθεσης της ΕΚΤ ο συνολικός καθαρός πλούτος των νοικοκυριών (που περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) στην Ελλάδα έφθασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στα 963 δισ.

Την αύξηση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν το διάστημα 2020 - 2024. 

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΘΟ τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, σχετικά με τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν δυο σημαντικά στοιχεία:

  • Πρώτον, ότι, παρά το γεγονός ότι πρέπει να καλύψουμε αρκετή απόσταση ακόμα, ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, και ταχύτερους σε σχέση με ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα, για την τριετία 2022 – 2024 η σωρευτική ποσοστιαία αύξηση του στην Ελλάδα (28,5%) είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. 
  • Και δεύτερον, ότι η κατανομή του πλούτου είναι δικαιότερη στην Ελλάδα σε σχέση με την πλειονότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αφού τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, ανήκουν σε περισσότερα νοικοκυριά. Δηλαδή, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πλούτος στην Ελλάδα συγκεντρώνεται σε περισσότερα χέρια.

 

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΚΤ, για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, προκύπτει ότι:

  1. Ο συνολικός καθαρός πλούτος των νοικοκυριών (που περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) στην Ελλάδα έφθασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στα 963 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 28,5% σε σχέση με το 2022 και 40,1% σε σχέση με το 2020.
  2. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν όλες οι επιμέρους συνιστώσες, καθώς στο εν λόγω διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι καταθέσεις και η αξία των οικιστικών ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι - σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες - από το 2020 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 57 δισ. ευρώ, από τα οποία το 56% προέρχεται από τα νοικοκυριά. 
  3. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αύξηση του καθαρού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση των αξιών αλλά και στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών κατά 9,7% σε σχέση με το 2022.
  4. Τα ελληνικά νοικοκυριά κατατάσσονται (με βάση τη διάμεσο τιμή) στην 11η θέση μεταξύ 18 χωρών - μελών της ευρωζώνης ως προς την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν. Έτσι, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν ισχύει η συνήθης καταστροφολογία που κατατάσσει τους Έλληνες στην τελευταία θέση της Ευρώπης, καθώς εκτός από τα εισοδήματα (για τα οποία επίσης πρέπει να ανακτηθεί ακόμη αρκετό έδαφος), αυξάνεται και η αξία της περιουσίας των νοικοκυριών. Βελτιώνεται επίσης και η θέση των ελληνικών νοικοκυριών στην σχετική κατάταξη των χωρών της ευρωζώνης. 
  5. Ο δείκτης ανισότητας όπως μετριέται με τον συντελεστή Gini, είναι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο τέταρτος χαμηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα στη χώρα μας κατέχουν το 12% του πλούτου έναντι 5% στην ευρωζώνη, ενώ το πλουσιότερο 10% στην Ελλάδα κατέχει το 45% του πλούτου έναντι 57% στην ευρωζώνη.

 

Συμπερασματικά, τα στοιχεία για την εξέλιξη του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα  επιβεβαιώνουν αφενός την πρόοδο της χώρας την τελευταία πενταετία και την βελτίωση της θέσης της χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και αφετέρου την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής η οποία αυξάνει την περιουσία των Ελλήνων και εξασφαλίζει την δικαιότερη κατανομή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη με σεβασμό στην οικονομία

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, στην έκτη αύξηση του κατώτατου μισθού και στη μείωση φόρων, χάρη στη σωστή δημοσιονομική διαχείριση των τελευταίων ετών.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, συζήτηση Δευτέρα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Στόχος η στήριξη της πράσινης μετάβασης και η αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για το κλίμα και την ενέργεια.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος στις κυρώσεις για τράπεζα και εταιρείες ποτάσας Λευκορωσίας

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν κυρώσεις σε σημαντική λευκορωσική επενδυτική τράπεζα και πάνω από 12 εταιρείες, κυρίως ποτάσας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί το 2022 λόγω της στήριξης στη Ρωσία.
Κυριάκος Πιερρακάκης Εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα Πιερρακάκη - τραπεζών, το bonus στα ταμεία της Aktor και το ΔΝΤ

Το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών λόγω... Ανδρουλάκη, πόσα παραπάνω θα εισπράξει η ΑΚΤΩΡ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και γιατί αντιδρούν οι ναυτικοί για τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΝΑΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.