ΓΔ: 2060.16 0.10% Τζίρος: 314.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Λιμάνι Ραφήνας Ελλάδα
Φωτο: Shutterstock

ΔΕΔΔΗΕ: Σχέδιο σύνδεσης πλοίων με ηλεκτρικό ρεύμα στα λιμάνια από ξηράς

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έως το 2030, θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τα ελλιμενισμένα πλοία, στα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

Επτά μελέτες για τον εξηλεκτρισμό των πλοίων κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού στα λιμάνια Πειραιά, Ηγουμενίτσας, Ραφήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Λαυρίου και Ηρακλείου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αποτελούν τη βάση για την επιτάχυνση του σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή της ηλεκτροδότησης από ξηράς (cold ironing) στα ελληνικά λιμάνια.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Αναστάσιος Μάνος, μιλώντας στο συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2025 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, επισημαίνοντας - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - τη δέσμευση του ΔΕΔΔΗΕ να πρωτοστατήσει στο εγχείρημα το οποίο, όπως είπε, θα μειώσει τις εκπομπές και θα ενισχύσει τις υποδομές της χώρας. Ανέφερε επιπλέον ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη την καταρχήν έγκριση των Υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έως το 2030, θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τα ελλιμενισμένα πλοία, στα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Το σκεπτικό είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη πως η ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά μπορεί να προέρχεται από πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας όπως οι ΑΠΕ, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των πλοίων κατά τον ελλιμενισμό τους, με διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω των κατάλληλων υποδομών και η παύση λειτουργίας των μηχανών τους, θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων και των αστικών ζωνών που τα περιβάλλουν.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για όλα τα λιμάνια του κύριου και του συμπληρωματικού δικτύου το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτά, εκτός από τα 7 λιμάνια για τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες, περιλαμβάνονται επιπλέον τα λιμάνια Πάτρας, Ελευσίνας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κατακόλου, Κέρκυρας, Κυλλήνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Πάρου, Ρόδου, Σαντορίνης, Σκύρου, Σύρου, Χαλκίδας, Χανίων και Χίου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδικά λιμάνια προορισμός για δύο υγραεριοφόρα μέσω του Χορμούζ

Δύο δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγραέριο στην Ινδία πέρασαν από τα Στενά του Χορμούζ, παρά το γενικό μπλοκάρισμα της ναυσιπλοΐας, λόγω απειλών του Ιράν και εκατοντάδων εγκλωβισμένων πλοίων στην περιοχή.
Πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ράλι των τιμών καυσίμων βγάζει από το συρτάρι τα μέτρα στήριξης του 2022

Η κυβέρνηση καταρτίζει προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στα καύσιμα με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, fuel pass, αλλά και φορολόγηση υπερκερδών, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Καλώδια μεταφοράς ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Δραστική επιδείνωση στις συνδέσεις ρεύματος, σχεδόν 2 μήνες αναμονής

Περίπου 38 εργάσιμες ημέρες αναμονής για μια νέα σύνδεση το 2024 από 28 το 2022. Στις 102 ημέρες η αναμονή απο 33 το 2022 για έργα παραλαγής δικτύου. Κρίσιμη η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου. «Τρέχουν» οι επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.