ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shuttestock

Η στήριξη της απασχόλησης το πρώτο βήμα προς την απολιγνιτοποίηση

Tα μέτρα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «δίκαιης μετάβασης» της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική περίοδο αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση.

Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας από τον ΟΑΕΔ, ανάπτυξη φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ, ιδιώτες επενδυτές και την τοπική κοινωνία και διείσδυση του φυσικού αερίου στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, προκειμένου να διασφαλισθεί μεταξύ άλλων η θέρμανση των κατοίκων, είναι τα πρώτα μέτρα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών αυτών στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Μεταβατικού Προγράμματος για την περίοδο 2020-2021 με βάση τις δυνατότητες του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τους πόρους του «λιγνιτόσημου» της ΔΕΗ και του Πράσινου Ταμείου.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε ακόμη, επισκόπηση της παρούσας κατάστασης και της πορείας υλοποίησης των 12 μέτρων «άμεσης δράσης» που είχε εξαγγείλει ο κ. Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την κατάρτιση ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο οποίο θα μεταφερθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ (της περιόδου 2021-2027), οι οποίοι θα αντιστοιχούν στο διπλάσιο τουλάχιστον του εθνικού μεριδίου από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα μεριμνήσουμε ώστε η μεγάλη αυτή προσπάθεια να στηριχθεί με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ασφαλώς και από ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι: «Για μια επιτυχημένη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, το ενιαίο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει ισχυρούς πόρους, να ακολουθεί συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης, να τηρεί συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα και να επιτυγχάνει ικανοποιητική μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η σκοπιμότητα και η οικονομική βιωσιμότητα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, βραχυπρόθεσμα, από το Μεταβατικό Πρόγραμμα 2020-2021 και, μακροπρόθεσμα, από το Επιχειρησιακό 2021-2027, ώστε να επιφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε όρους επενδύσεων και απασχόλησης. Τόσο εργαζόμενοι και περιοχές, όσο και η χώρα μας συνολικά, πρέπει να βγουν κερδισμένοι σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών

Οι προτάσεις, στοχεύουν να αποτραπεί η οικονομική ερημοποίηση της Μεγαλόπολης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους αυτοαπασχολούμενους είτε με φτωχοποίηση είτε με μετανάστευση.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση 20 εκατ. για «πράσινες» δραστηριότητες στις λιγνιτικές περιοχές

«Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιστάθμιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις λιγνιτικές περιοχές», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έρχονται 7 δισ. ευρώ στις περιοχές που γίνεται απολιγνιτοποίηση

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εγκατάσταση επιχειρήσεων τόσο στη Δυτ. Μακεδονία, όσο και στην Πελοπόννησο, ενώ υπάρχει επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για αυτή την διαδικασία, είπε ο υπουργός.