ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χαρτονομίσματα ευρώ κοντινό
Φώτο: Shutterstock

Anodos: Ανησυχία για τις διαφοροποιήσεις στην κατανομή κεφαλαίων

Όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων «τα συνολικά ποσά ενισχύσεων που αιτήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο ανήλθαν σε περίπου 1,27 δισ. ευρώ, ενώ τελικά διατέθηκαν περίπου 475 εκατ. ευρώ».

Στις προκλήσεις που προέκυψαν από την διαδικασία κατανομής των ποσών ενισχύσεων στο πλαίσιο του β' κύκλου του καθεστώτος «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και του α' και β' κύκλου του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/22 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αναφέρει η εταιρεία συμβούλων anodos.

Όπως αναφέρει «προέκυψαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κατανομή κεφαλαίων, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε αρκετές περιφέρειες της χώρας».

Ειδικότερα επισημαίνει ότι:

«Για τον α' κύκλο "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων", δεν διατέθηκαν κεφάλαια στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Αντίστοιχα, στον β' κύκλο του ίδιου καθεστώτος, περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική, το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο δεν έλαβαν ενισχύσεις. Παρόμοια ζητήματα καταγράφηκαν και στο καθεστώς "Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα", όπου στον β' κύκλο αρκετές περιφέρειες δεν περιλήφθηκαν στη χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια».

«Τα συνολικά ποσά ενισχύσεων που αιτήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο ανήλθαν σε περίπου 1,27 δισ. ευρώ, ενώ τελικά διατέθηκαν περίπου 475 εκατ. ευρώ, αφήνοντας επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 795 εκατ. ευρώ χωρίς χρηματοδότηση. Αυτή η απόκλιση έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς αρκετοί είχαν προγραμματίσει ή ξεκινήσει τις επενδύσεις τους βασιζόμενοι στην έγκριση των σχεδίων τους», αναφέρει επίσης.

Οι προκλήσεις που συνοδεύουν την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου απαιτούν διάλογο, συνεργασία και βελτιώσεις. Η υποστήριξη των επενδυτών, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τη διατήρηση της θετικής δυναμικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει επίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι κανόνες στο Χωροταξικό Τουρισμού για επενδύσεις και νησιά

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού υπογραμμίζουν ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε σαφείς κανόνες, προστασία περιβάλλοντος και προορισμών και ισορροπημένη αξιοποίηση, μέσω του νέου Χωροταξικού Πλαισίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής

Υπό τον Κ. Μητσοτάκη συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας στο Μαξίμου. Προτεραιότητα η ενίσχυση βιομηχανίας και μεταποίησης για ανταγωνιστική, ανθεκτική οικονομία, με έμφαση σε μεταρρυθμίσεις και τεχνολογική αναβάθμιση.
Παραλιακή Αθήνας βράδυ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έργα υποδομής αυξάνουν την αξία ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τα έργα υποδομής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανεβάζουν τις τιμές ακινήτων στις γύρω περιοχές, κυρίως όταν βρίσκονται κοντά σε σύγχρονες «πράσινες» μαρίνες, αυξάνοντας την αξία τους έως και 30%, σύμφωνα με ανάλυση της Premier Realty.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάκυνθος: Ξεκινούν ξανά λιμενικά έργα μετά από 25 χρόνια

Στη Ζάκυνθο ξεκινούν ξανά λιμενικά έργα, πρώτη φορά μετά το 1999, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας, τονίζοντας τη σημασία τους για την τοπική οικονομία και τονίζοντας το νέο master plan του λιμανιού.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ώθηση στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

Το 2026 οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ενισχύονται: οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται 68,1%, οι επενδύσεις και ο τουρισμός σημειώνουν άνοδο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα περιορίζεται κατά 740 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2025.