ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
megalou, piraeus, bank, businessdaily
Φωτο: Ο CEO της Piraeus, Χρήστος Μεγάλου

Μεγάλου: Στόχος είναι να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο δανείων μας

Προσέθεσε ότι μεταξύ άλλων «οι σταθεροί όγκοι νέων δανείων και τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των επιτοκίων».

Στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς είναι η αύξηση της χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και με διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της τράπεζας επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου στην παρέμβασή του στο Roadshow του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

Η Πειραιώς αναμένει αύξηση των δανείων κατά 10% το 2024, λόγω της ισχυρής ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, €2,1 δισ. καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) 2,7%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε.

Όπως επισημάνθηκε η διατήρηση του ΝΙΜ είναι σημαντική κατά τη διάρκεια ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων και consensus ότι η ΕΚΤ θα τα περιορίσει στο 2% ή ακόμα χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2025.

«Για το 2025 ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο δανείων μας, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις, όπως και τα κεφάλαια που προέρχονται από το RRF ενώ παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά για την αναθέρμανση των εργασιών λιανικής», σημείωσε.

Προσέθεσε ότι «οι σταθεροί όγκοι νέων δανείων, τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος και οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζονται την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των επιτοκίων». Γενικότερα, αναμένεται ομαλοποίηση του NIM από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα με ένα βιώσιμο επίπεδο να διαμορφώνεται γύρω στο 2,3%-2,4%.

«Στοχεύουμε σε καθαρή πιστωτική επέκταση €10 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο 0,9% επί του ενεργητικού, μέσω οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών πρωτοβουλιών», επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου. Για την χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς εκτίμησε ότι τα μεγέθη της δικαιολογούν να διαπραγματεύεται πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι μια φορά η λογιστική αξία.

Σύμφωνα με τη στρατηγική μας, αξιολογούμε στρατηγικές ευκαιρίες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και την εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, διαφοροποιώντας τις ροές εσόδων, δήλωσε.

Ο Χρήστος Μεγάλου εξήγησε ότι «επιδιώκουμε την πραγματική κατανόηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες, όπως αυτές εξελίσσονται με τις νέες γενιές και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτό δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ή την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών αλλά έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη, φυσικής ή ψηφιακής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Σομαλία: Κίνδυνος διακοπής επισιτιστικής βοήθειας WFP έως Απρίλιο

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι η βοήθεια στη Σομαλία κινδυνεύει να διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική κρίση, εκ των οποίων 1 εκατ. οξεία πείνα.
Παροικιά Πάρος θάλασσα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΟΤ Λονδίνου: «Διακοπές με θετικό αντίκτυπο» και προβολή βιώσιμης Ελλάδας

Η ζήτηση για διακοπές με θετικό αντίκτυπο αυξάνεται, ειδικά στη Βρετανία, όπου νέοι ταξιδιώτες επιλέγουν βιώσιμες εταιρείες ή προορισμούς. Ο ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας συμμετείχε στη δράση TTG Sustainable Travel Heroes 2026 στο Λονδίνο.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία από Βρετανία, Νορβηγία, Γαλλία

Η Βρετανία θα παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. λιρών για να ενισχύσει την άμυνά της, ενώ θα στείλει και 1.000 πυραύλους. Ο υπουργός Άμυνας Χίλι προέτρεψε τους συμμάχους να αυξήσουν τη στήριξή τους προς το Κίεβο.
Ποδοσφαιριστής στο γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο Βρετανίας σε Αμπράμοβιτς για τα 2,5 δισ. της Τσέλσι

Η Βρετανία δίνει στον Ρομάν Αμπράμοβιτς την τελευταία ευκαιρία να διαθέσει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Τσέλσι στην Ουκρανία, αλλιώς θα κινηθεί νομικά. Τα χρήματα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για την Ουκρανία.
πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι τράπεζες στηρίζουν «πράσινες» επενδύσεις μικρομεσαίων

Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ συζητήθηκαν οι προοπτικές των «πράσινων» χρηματοδοτικών εργαλείων και οι θετικές προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις τράπεζες να μην ανησυχούν για φούσκα στην πράσινη μετάβαση.
Λίρα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χρυσή Λίρα: Royal Mint και Πειραιώς παρουσιάζουν ιστορική ελληνική έκδοση

Το Royal Mint και η Τράπεζα Πειραιώς λανσάρουν την πρώτη Χρυσή Λίρα με το ελληνικό ιδιόσημο «ΕΛ», σε περιορισμένη παραγωγή 15.000 νομισμάτων, τιμώντας τη 15ετή συνεργασία τους και τη βαθιά σχέση της Ελλάδας με τη Λίρα.