ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Κορυφαία απόδοση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και κατάρρευση στη Γερμανία

Τα πιο παραγωγικά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα έχει η χώρα μας λόγω του καλού καιρού, ενώ σε χαμηλό δέκα ετών έπεσε η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Πού βρίσκεται το έργο διασύνδεσης των δύο χωρών.

Τα πιο παραγωγικά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα της Ευρώπης έχει η Ελλάδα αυτή την εποχή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΡΑΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, αλλού στην Ευρώπη, όπως στη Γερμανία έχει σταματήσει να φυσάει ο άνεμος τις τελευταίες ημέρες, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες καθώς η μειωμένη παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα οδηγεί στα ύψη τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Όπως δείχνει η κατάταξη της ΡΑΕ που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ (στοιχεία 7/11/2024), η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή με ποσοστό που ανέρχεται στο 72,3%. Στη δεύτερη θέση είναι η Πορτογαλία με ποσοστό 63,8% και μετά ακολουθεί η Φινλανδία (59,6%) και η Αυστρία (55,1%).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μέτρηση RES-to-Load Penetration, δηλαδή ένας δείκτης που σχετίζεται με τη μέγιστη ωριαία κάλυψη του φορτίου με χρήση του ανέμου και των φωτοβολταϊκών.

Για έξι χώρες της Ευρώπης δεν παρέχονται καθόλου στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία, ενώ στην Ελβετία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο δείκτης απόδοσης των ΑΠΕ βρίσκεται κάτω από το 5%.

Οι ανισορροπίες στις αποδόσεις των ΑΠΕ, που έχουν άμεση επίπτωση στο κόστος του ρεύματος τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, η Ελλάδα, μαζί με την Ρουμανία και τη Βουλγαρία, υπογράμμισαν την ανάγκη των νέων συνδέσεων ως απάντηση στις τιμές ρεκόρ που σημειώθηκαν το καλοκαίρι στις συγκεκριμένες χώρες. Όμως, η κατασκευή των νέων διασυνδέσεων είναι όχι μόνο κοστοβόρα αλλά απαιτείται επίσης πολύς χρόνος, από 12 έως 15 χρόνια.

Διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας

Στο τραπέζι βρίσκεται η κατασκευή μιας νέας μεγάλης διασύνδεσης που θα ενώνει την Ελλάδα με τη Γερμανία, καθώς εξετάζονται οι οικονομικές παράμετροι ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ο Αντιπρόεδρος της Grant Thornton Νικόλαος Φρυδάς, ανέφερε προχθές από το βήμα στο 28ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια + Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένονται τα πρώτα σήματα για το κατά πόσον είναι βιώσιμο το έργο για μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Με βάση ορισμένα από τα σενάρια που έχουν υιοθετηθεί για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκύπτει πως το καλώδιο, που θα ξεκινά από την Ήπειρο και θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική μέχρι τη Σλοβενία, είναι οικονομικά βιώσιμο.

Το πρόβλημα της Γερμανίας

Στο μεταξύ στη Γερμανία η παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώθηκε πριν από λίγες μέρες σε χαμηλό 10 ετών σε μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Την Πέμπτη η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από τα αιολικά πάρκα της χώρας έπεσε κάτω από 1 GW, εκεί που συνήθως κυμαίνεται τέτοια εποχή στα 19 GW, σύμφωνα με στοιχεία της Montel Analytics. 

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε μέχρι τα 820 ευρώ ανά MWh στη διάρκεια της ημέρας στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.000 ευρώ ανά MWh.

Σημειώνεται ότι η τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά της Γερμανίας χθες ανήλθε στα 113,39 ευρώ ανά MWh, οριακά πάνω από την τιμή της Ελλάδας όπου διαμορφώθηκε στα 112,35 ευρώ MWh.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αμφισβητείται το σχέδιο για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος

«Μέχρι ένα σημείο το πλαφόν έχει νόημα», αναφέρει ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert, στην Aurora Energy Research, στο BD. Αντιρρήσεις από την Κομισιόν. Υψηλές οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα, αλλά όχι στη λιανική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές υπερβολές στις ανανεώσιμες: Κίνδυνοι για τους παραγωγούς

Προειδοποιούν οι παραγωγοί ενέργειας για υπερβολικό αριθμό ΑΠΕ που μπαίνουν στο σύστημα. Μηδενικές ή αρνητικές οι τιμές τα μεσημέρια. Οι παραγωγοί καταλήγουν να επιδοτούν τους προμηθευτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια για τις μικρές επενδύσεις στις ΑΠΕ

Στο 7-8% από το 10% έχουν πέσει οι αποδόσεις των έργων και οι τράπεζες απαντούν με πιο αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο BD. Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Γερμανία κάνουν βήματα σε δύο κρίσιμα ενεργειακά μέτωπα

Νέα δυναμική για το φιλόδοξο έργο της διασύνδεσης με τη Γερμανία. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή προκήρυξη για ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων υδρογόνου.