Ελαφρώς υψηλότερα από την αρχική της εκτίμηση της Eurostat κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, καθώς βάσει των τελικών στοιχείων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έφθασε στο 3,1%, έναντι πρόβλεψης για 3% και διαμορφώθηκε σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με αυτό της ευρωζώνης.΄
Για την ευρωζώνη ο πληθωρισμός ήταν στο 1,7%, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από το 1,8% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της Eurostat και το 2,2% που είχε αγγίξει τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο της ΕΕ έφθασε στο 2,1% από 2,4% τον Αύγουστο.
Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα, στο 2,7% ετησίως από 2,8% έναν μήνα πριν.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,2%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.
Τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και την ενέργεια (-0,60 π.μ.).