Πτωτική πορεία ακολούθησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3% από 3,2% που ήταν τον Αύγουστο, αλλά να παραμένει μεταξύ της κορυφαίας 5άδας μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης.
Υψηλότερο πληθωρισμό από τον ελληνικό εμφάνισαν Βέλγιο στο 4,5%, Ολλανδία στο 3,3%, Εσθονία στο 3,2%, ενώ εκτός από την Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3% και στην Κροατία.
Για το σύνολο της ευρωζώνης, βάσει της εκτίμησης της Eurostat ο πληθωρισμός συνέχισε να αποκλιμακώνεται και υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς έφθασε στο 1,8% από 2,2% που ήταν τον Αύγουστο.
Ο κλάδος των υπηρεσιών παρέμεινε για έναν ακόμη μήνα ο βασικός τροφοδότησης του πληθωρισμού, καθώς εκτιμάται ότι έφθασε στο 4% από 4,1% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ ακολούθησαν οι τομείς τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με διαμόρφωση στο 2,4% από 2,3% τον Αύγουστο και μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, που παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4%, ενώ αρνητική πορεία συνέχισαν να ακολουθούν οι τιμές στην ενέργεια με πτώση -6% από -3% που ήταν τον Αύγουστο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού ο δείκτης υποχώρησε οριακά στο 2,7% από 2,8% που ήταν τον Αύγουστο.
Η «εμμονή» του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών αποτελεί, πλέον, τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ΕΚΤ, με την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ να έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία και να έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση, προκειμένου να καθοριστεί η μελλοντική νομισματική πολιτική. Πάντως, παρά την άρνηση της κας Λαγκάρντ να δεσμευθεί για νέες μειώσεις επιτοκίων, οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη μία ακόμη κατά 0,25% στην επικείμενη συνεδρίαση της τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου, ενώ αναμένουν τουλάχιστον μία ακόμη έως το τέλος του 2024.