ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται αυστηρά μέτρα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει στροφή των εταιρειών σε παραγγελίες πλοίων που καίνε εναλλακτικά καύσιμα και ασχολούνται με τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, όπως ο άνεμος η συντριπτική πλειοψηφία του στόλου εξακολουθεί να καίει πολύ πετρέλαιο.

Η Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ πιέζει τον κλάδο που μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου να επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα σημάνει τον μετασχηματισμό ενός τομέα που εξακολουθεί να τροφοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά με ορυκτά καύσιμα και αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα.

Ενώ οι εταιρείες παραγγέλνουν πλοία που μπορούν να λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα, όπως η μεθανόλη, και ασχολούνται με τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, όπως ο άνεμος η συντριπτική πλειοψηφία του στόλου εξακολουθεί να καίει πολύ πετρέλαιο. Οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι της Υεμένης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επίσης αναγκάσει τα πλοία που εκλύουν άνθρακα να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές, προσθέτοντας εκατομμύρια τόνους ρύπανσης. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν επίσης ωθήσει τα φορτηγά πλοία να πλέουν μακρύτερα.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή θαλάσσιου περιβάλλοντος του ΙΜΟ θα είναι η ενεργειακή απόδοση των πλοίων η Διαχείριση του υδάτινου έρματος η αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων,   ο καθορισμός νέων περιοχών ελέγχου εκπομπών  με προτάσεις για ιδιαίτερα ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές   η μείωση του υποβρύχιου ακτινοβολούμενου θορύβου από την εμπορική ναυτιλία  και η ανακύκλωση των πλοίων όπου θα εξεταστεί το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ (HKC) και της Σύμβασης της Βασιλείας (BC).

Ομάδα εργασίας της υποεπιτροπής του ΙΜΟ αναμένεται επίσης να οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο, ενώ για το φυσικό αέριο πρόκειται να εκδώσει οδηγίες για τον ανεφοδιασμό τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΙΜΟ τα κράτη μέλη εξετάζουν επί του παρόντος μια σειρά από προτεινόμενα δεσμευτικά «μεσοπρόθεσμα μέτρα» για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, με σκοπό την υιοθέτησή τους στα τέλη του 2025, μεταξύ των οποίων: ένα τεχνικό στοιχείο, δηλαδή ένα παγκόσμιο πρότυπο ναυτιλιακών καυσίμων που θα ρυθμίζει τη σταδιακή μείωση της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου και ένα οικονομικό στοιχείο, δηλαδή έναν μηχανισμό τιμολόγησης των θαλάσσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

Επιβολή τέλους για τις εκπομπές αερίων των πλοίων

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει δεσμευθεί ότι μέσα στο 2025 η Ολομέλεια των κρατών-μελών να υιοθετήσει ένα μέτρο αγοράς και ένα τεχνικό μέτρο, πάνω στα οποία θα βασισθεί η μετάβαση του κλάδου στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050. Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για να συμβάλει στην επίτευξη μηδενικών ναυτιλιακών εκπομπών έως το 2050, συμμετέχει μαζί με τις Μπαχάμες και τη Λιβερία σε μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση προς τον ΙΜΟ για την επιβολή ετήσιου τέλους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται ένα τέλος για τα αέρια του θερμοκηπίου, το οποίο χρεώνεται στα πλοία ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα CO2 (CO2e) που εκπέμπεται, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό «τέλους» για την παροχή κινήτρων για την ταχύτερη παραγωγή και υιοθέτηση ναυτιλιακών καυσίμων με μηδενικά/σχεδόν μηδενικά αέρια του θερμοκηπίου, όπως η πράσινη αμμωνία, το υδρογόνο και η μεθανόλη, τα βιώσιμα βιοκαύσιμα και νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα επί του πλοίου.

Ενώ ο κύριος σκοπός του προτεινόμενου μηχανισμού τιμολόγησης των θαλάσσιων αερίων του θερμοκηπίου είναι να μειωθεί η σημαντική διαφορά κόστους με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως θα διατεθούν επίσης σε ένα «Ταμείο Ναυτιλίας του ΙΜΟ για το Καθαρό Μηδέν» για τη στήριξη των προσπαθειών μείωσης των θαλάσσιων αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση ότι η μετάβαση της ναυτιλίας στο καθαρό μηδενικό επίπεδο θα είναι πραγματικά παγκόσμια και ότι τα πράσινα καύσιμα θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα λιμάνια παγκοσμίως.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ICS τονίζει επίσης ότι η επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, 2040 και 2050 θα είναι εφικτή μόνο εάν οι κυβερνήσεις υιοθετήσουν έναν μηχανισμό τιμολόγησης των ναυτιλιακών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2025 για παγκόσμια εφαρμογή το 2027. Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. έχει προτείνει ένα τεχνικό και ένα μέτρο αγοράς. Eίναι κάτι ανάλογο με το «fuel EU» που θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη από το 2025 και περιλαμβάνει τη δυνατότητα αγοράς ή πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα.

Οι εν λόγω κανονισμοί, που εγκρίθηκαν το 2021 και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023, απαιτούν από τα πλοία να μετρούν την ενεργειακή τους απόδοση υπολογίζοντας τον επιτευχθέντα δείκτη ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων πλοίων (EEXI) και να βελτιώνουν συνεχώς τον ετήσιο λειτουργικό δείκτη έντασης άνθρακα (CII), όπως ορίζεται στη βαθμολογία CII.  Σημειώνεται ότι την αναθεώρηση του Δείκτη Έντασης 'Ανθρακα (CII) έχει ζητήσει από το διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό η Διεθνής Ένωση Εφοπλιστών Ξηρού Φορτίου (Intercargo) Πρόκειται για έναν περιβαλλοντικό δείκτη, ο οποίος υιοθετήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συνεισφέρει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάστρωμα πλοίου Αιγαίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 0,9% στα πλοία του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Νοέμβριο 2025

Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου αυξήθηκε 0,9% τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 1.849 πλοία. Η ολική χωρητικότητά του μειώθηκε κατά 2,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε 34.808.872 κόρους σε σχέση με τον Νοέμβριο 2024.
Πλοίο LNG στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Το LNG βασικό καύσιμο στη ναυτιλία – Ανάγκη παγκόσμιων κανόνων

Το 2025, οι παραγγελίες πλοίων εναλλακτικών καυσίμων αυξήθηκαν σημαντικά, με το LNG να κυριαρχεί ως καύσιμο μετάβασης, αφού 188 από τις 275 νέες συμβάσεις αφορούσαν πλοία διπλού καυσίμου LNG. Έως το 2029,
Πλοίο στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων έως 9 μποφόρ. Κλειστές αρκετές ακτοπλοϊκές γραμμές. Επιβάτες καλούνται να ενημερώνονται για αλλαγές στα δρομολόγια πριν το ταξίδι τους.
Ρυμουλκό στο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιμενικό: Διακομιδές ασθενών βλάβη πλοίου και συμβάντα σε λιμάνια

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μαζί με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εποπτεύουν θέματα ναυτιλίας και προστασίας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κατάσχεση και άλλου τάνκερ Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη κατάσχεση δεξαμενοπλοίου που είχε φύγει από τη Βενεζουέλα χωρίς άδεια. Το πλοίο επιστρέφει, ενώ το φορτίο του θα διατεθεί σύμφωνα με νέα ενεργειακή συμφωνία για ελέγχους στις εξαγωγές πετρελαίου.
Κατάστρωμα πλοίου Αιγαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονικά τα δρομολόγια πλοίων, μικρές καθυστερήσεις στον Αργοσαρωνικό

Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται σταδιακά. Η ΕΜΥ αναφέρει βορειοδυτικούς ανέμους 4-6 μποφόρ, με ριπές έως 8 στο Αιγαίο, που εξασθενούν στα κεντρικά και βόρεια.