ΓΔ: 1471.26 0.63% Τζίρος: 142.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Βελτιώνονται οι επιδόσεις της Ελλάδας στις βιολογικές καλλιέργειες

Στην έκτη θέση βρίσκεται η χώρα μας ανάμεσα στις 27 της ΕΕ στο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους, ενώ οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων έχουν φτάσει περίπου τους 85.000.

Εξαιρετικά δυσοίωνο προοιωνίζεται το μέλλον για τις επόμενες γενιές αν δεν περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ανθρώπινη δραστηριότητα στις αγροτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με την προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζαβάρα. Η Ελλάδα «δεν τα πάει και άσχημα» στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, σημειώνει η κ. Τζαβάρα, σπεύδοντας, ωστόσο, να προσθέσει πως μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και «δρόμος να καλυφθεί».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Τζαβάρα, με βάση στοιχεία του 2022, σε επίπεδο Ευρώπης των 27, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους και διαμορφώνεται στο 17,2%, ενώ προηγούνται η Αυστρία με 25,3%, η Εσθονία με 23,4%, η Σουηδία με 19,9%, η Πορτογαλία με 19,3% και η Ιταλία με 18,1%.

Τις «χειρότερες» επιδόσεις εμφανίζουν η Μάλτα, με το ποσοστό επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων που γίνονται με βιολογικές μεθόδους να διαμορφώνεται στο 0,6%, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία με 2,2%, οι Κάτω Χώρες με 4,4%, η Πολωνία με 3,9% και η Ρουμανία με 5,1%. Χαμηλά ποσοστό εμφανίζουν και η Γερμανία με 9,8%, η Γαλλία με 10,1% και η Ισπανία με 10,8%.

«Ο εθνικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το 2030 η Ελλάδα να καλλιεργεί τουλάχιστον σε ποσοστό 20% επί των συνολικών εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους», σημειώνει η κ. Τζαβάρα και υπενθυμίζει ότι ο ευρωπαϊκός στόχος που έχει τεθεί αφορά στο 25% στην επόμενη εξαετία.

Η βιολογική γεωργία στη χώρα μας κερδίζει έδαφος συνεχώς, με αργά μεν αλλά σταθερά βήματα, λέει η κ. Τζαβάρα, σύμφωνα με την οποία εκτιμώνται σε 80.000 με 85.000 οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, έναντι των 60.993 το 2022, οπότε καταγράφονταν περισσότεροι σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 2021. Οι βιολογικοί παραγωγοί, κατά την κ. Τζαβάρα, καλλιεργούν σήμερα πάνω από εννέα εκατομμύρια στρέμματα με βιολογικές μεθόδους.

Χαμηλότερα καταγράφονται τα ποσοστά στη βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας, αν και όπως αναφέρει η κ. Τζαβάρα, γίνονται «φιλότιμες» και καθοριστικής σημασίας προσπάθειες να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, κατά την ίδια, με βιολογικές μεθόδους εκτρέφονται πρόβατα σε ποσοστό 67,3%, αίγες σε 19,6%, όρνιθες σε 6,6%, αγελάδες σε 6,4% και χοίροι σε 0,1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessalia-Plhmmyres
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα γίνουν και πάλι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νίκο Δαναλάτο, θα χρειαστούν έως και 5 χρόνια για να επανέλθει η παραγωγικότητα στα αρχικά επίπεδα. Ποιες είναι οι καλλιέργειες που θα επηρεαστούν περισσότερο.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύσεις 24,2 εκατ. για αγροτικά προϊόντα, Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων δε μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για πρόσθετη στήριξη σε κτηνοτρόφους

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να λάβει μέτρα για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την πανώλη σε πρόβατα και κατσίκια.