Ελαφρώς υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση της Eurostat διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς έφθασε στο 3,2%, έναντι της πρώτης ανακοίνωσης που τον τοποθετούσε στο 3,1%.
Σε αντίθεση με τον «τσιμπημένο» ελληνικό πληθωρισμό για το σύνολο της ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε η πτωτική πορεία για τον βασικό δείκτη, με υποχώρηση στο 2,2%, από 2,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη τον Αύγουστο.
Ο φόβος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ανοδικές πιέσεις που μπορεί να ασκήσει στον γενικό πληθωρισμό ο τομέα των υπηρεσιών επιβεβαιώθηκε καθώς πρόκειται για τον τομέα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό, η οποία έφθασε στις 1,88 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακολούθησε ο τομέα των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 0,46 ποσοστιαίες μονάδες, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,11 ποσοστιαίες, ενώ αντίθετα η ενέργεια εμφάνισε πτώση κατά -0,29 ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (και τα δύο 1,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.