ΓΔ: 1413.54 -0.88% Τζίρος: 86.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ταμιευτήρας Μόρνου, ΕΥΔΑΠ
Φωτο: Shutterstock

Σε νέα τεχνητή λίμνη στρέφονται οι ελπίδες για να... ξεδιψάσει η Αττική

Σε νέα πηγή νερού στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών στρέφει το ενδιαφέρον της η ΕΥΔΑΠ. Σύνθετο έργο ύδρευσης και αντλησιοταμίευσης. Επενδύσεις σχεδόν 6 δισ. χρειάζονται οι 290 εταιρείες διαχείρισης νερού της χώρας.

Επενδύσεις που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ χρειάζονται οι 290 διαχειριστές των υδάτινων πόρων της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της λειψυδρίας που φέρνει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η ανομβρία στην περιοχή της Αττικής ωθεί την ΕΥΔΑΠ στην αναζήτηση νέων λύσεων προς τη Στερεά Ελλάδα, όπου εντόπισε νέα πηγή νερού, από την οποία μπορούν να υδροδοτηθούν οι 4 εκατ. κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Η εταιρεία μελετά την κατασκευή ενός νέου έργου υδροληψίας στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, που περιβάλλεται από τους δήμους Αγράφων, Αμφιλοχίας και Αγρινίου.

Πρόκειται για λύση που όχι μόνο θα τροφοδοτεί την Αττική με νερό όποτε χρειάζεται, αλλά θα περιέχει και μονάδα αντλησιοταμίευσης σε μια επένδυση συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Άλλες λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για την Αττική είναι η επιλογή της αφαλάτωσης ως στρατηγική εφεδρεία και η εισαγωγή μέτρων που θα περιορίζουν την κατανάλωση νερού, όπως συνέβη το 1991-92, στην περίπτωση που δεν βρέξει ή δεν χιονίσει αρκετά τον χειμώνα.

Πιο άμεσα όμως, το ΥΠΕΝ θέλει να ενισχυθεί η αποτελεσματική διαχείριση τόσο των υδάτων όσο και των δικτύων. Ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα περιορίσει στο ένα τέταρτο τους 290 παρόχους νερού που λειτουργούν αποσπασματικά σε όλη τη χώρα, συχνά με ελάχιστους πόρους. 

Λόγω μικρού μεγέθους, οι πάροχοι δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό ώστε να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους ενώ πολλοί έχουν αδυναμίες στα λειτουργικά τους συστήματα. Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του υπουργείου, επίσης, προβλέπει διευρυμένο ρόλο για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ σε Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα, ενώ η ΕΥΑΘ θα καλύπτει τουλάχιστον τη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

«Το νερό δεν έχει βασικό κόστος. Το κόστος είναι οι υποδομές», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου χθες. «Πρέπει να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση άρδευσης και ύδρευσης. Αυτό γενικότερα δεν συνέβη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο θέμα των τιμολογίων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο υπουργός υπογράμμισε ότι καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικός κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.

Σε επίπεδο επενδύσεων, οι προτεινόμενες για τους 290 παρόχους νερού της χώρας αγγίζουν τα 5,9 δις ευρω, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ (χωρίς να  υπολογίζονται οι ανάγκες της ΕΥΔΑΠ). 

Πρόκειται για 2.127 εργά, απο τα οποία τα 1.446 αφορά έργα αναβάθμισης που αγγίζουν τα 3,9 δισ. ευρώ με τις μεγαλύτερες ανάγκες να εντοπίζονται στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονια, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία.

Μακροπρόθεσμο έργο

Σχετικά με το έργο στην Λίμνη Κρεμαστών, «έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική αξιολόγηση και προχωράμε στη φάση της προμελέτης», ανέφερε ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος  χαρακτήρισε την επένδυση ως μακροπρόθεσμο έργο με ορίζοντα 50 με 100 ετών. 

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή σήραγγας μέσα από το βουνό ώστε να αντληθεί νερό που θα διοχετεύεται στη συνέχεια στην Αττική.

«Η καταρχήν απόφαση είναι να πάμε σε αυτά τα νερά», σύμφωνα με τον υπουργό. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα λειτουργεί σαν έργο αντλησιοταμίευσης. Και όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, θα λειτουργεί καθαρά ως έργο ύδρευσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις πρώτες δύο φάσεις, η επένδυση θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρίτη, όπου θα κατασκευαστεί και η αντλησιοταμίευση, η επένδυση φτάνει τα 750 εκατ. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι μέσα στον γενικότερο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, εξετάζονται κι άλλα έργα αντλησιοταμίευσης μικρότερης κλίμακας στα νησιά.

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «κομμάτι αυτών που εξετάζουμε για τα μεικτά έργα των νησιών μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης είναι η αντλησιοταμίευση με νερό αφαλάτωσης που συνδυάζεται με την ύδρευση. Η αποθήκευση της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη ενεργειακή και οικονομική αξία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Περιβάλλοντος: Οι 7 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

«Η κατανάλωση με μέτρο πρέπει να γίνεται, ασχέτως με τη διαθεσιμότητα νερού. Η μετρημένη κατανάλωση είναι ένας γενικός κανόνας ζωής» τόνισε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική παρέμβαση στην ΕΕ για το ρεύμα: Συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών

Κοινή πρωτοβουλία με Βουλγαρία και Ρουμανία για να πέσουν οι τιμές χονδρικής, που επιβαρύνονται από τα προβλήματα στις διασυνδέσεις και τη μεγάλη ζήτηση από την Ουκρανία. Επιστολή Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκιουλέκας για ΕΥΑΘ: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού

«Οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες για όλους στη χώρα και όπως διευκρινίστηκε, η τιμή του νερού θα καθορίζεται από αλγόριθμο με βάση -μεταξύ άλλων- τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις απώλειες νερού» αναφέρθηκε στη συνέλευση.