Στις 20 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα ο βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων μειώνοντας ριζικά τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σχεδόν μηδενίζοντας την ταλαιπωρία των πολιτών.
Το Κτηματολόγιο πρόκειται να γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως υποστηρικτικό εργαλείο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων και θα χρησιμοποιείται για επαναλαμβανόμενες πράξεις, όπως αναγνώσεις συμβολαίων. Ο νέος βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης θα βοηθάει τους υπαλλήλους και θα τους υποδεικνύει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν.
Ο βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης στο Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων καθώς επιταχύνει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων από τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων, απελευθερώνοντας πολλές εργατοώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα που το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά, έχουν εκδοθεί 2.000 αποφάσεις οι οποίες όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου θα χρειάζονταν 5 μήνες, ωστόσο με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ο χρόνος αυτός περιορίστηκε στους δυο μήνες.
Ο νέος βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα συμβόλαια σε φυσική γλώσσα, να αναγνωρίζει αυτόματα το είδος της πράξης και να προτείνει τον κατάλληλο νομικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσει ο αρμόδιος προϊστάμενος ή δικαιογράφος, μειώνοντας τον χρόνο διεκπεραίωσης σε 10 λεπτά από 25 λεπτά που απαιτούσε μέχρι σήμερα ενώ μειώνει και το κόστος του νομικού ελέγχου σε 0,30 ευρώ από 15 ευρώ.
Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης ο νέος βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης φέρνει ταχύτητα, ασφάλεια δικαίου και μείωση λαθών, ενώ υπογράμμισε πως «μια διαδικασία που απαιτούσε μέχρι σήμερα πολλές εργατοώρες τώρα μειώνεται στο μισό, ενώ θα συνεχίσει να βελτιώνεται η πλατφόρμα και όσο εκπαιδεύονται και οι υπάλληλοι ο χρόνος αυτός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω».
Ο ψηφιακός βοηθός θα εφαρμόζει αυτόματα τους αντίστοιχους νομικούς κανόνες βάσει του είδους της πράξης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον νομικό έλεγχο ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ, ενώ επίσης εντοπίζει λάθη και τα υποδεικνύει ακριβώς στο σημείο του κειμένου. Μετά τον έλεγχο, ο βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί μια έτοιμη εισήγηση προς τον προϊστάμενο, αναφέροντας αν το συμβόλαιο είναι σύννομο.
Μετά την επεξεργασία της κάθε υπόθεσης από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου κάνει τον δικό του τελικό έλεγχο ώστε να δώσει την τελική έγκριση, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης «η απόφαση θα λαμβάνεται πάντα από άνθρωπο στο τέλος».