Νέα ενίσχυση εμφάνισε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα τον Αύγουστο, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat θα διαμορφωθεί στο 3,1% από 3% που ήταν τον Ιούλιο.
Για ένα ακόμη μήνα ο πληθωρισμός στη χώρα μας εμφάνισε πορεία αντίθετη από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,2% από 2,6% που ήταν τον Ιούλιο, με τον δομικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2,8%.
Το αρνητικό για τη ζώνη του ευρώ είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες συνέχισε να κινείται ανοδικά και έφθασε στο 4,2% για τον Αύγουστο από 4% που ήταν τον Ιούλιο, γεγονός, πάντως, που μπορεί να αποδοθεί και σε εποχικούς παράγοντες.
Πάντως ο πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών είναι αυτός που έχει εισαχθεί στο στόχαστρο της ΕΚΤ, καθώς τόσο η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και άλλα κορυφαία στελέχη της διοίκησης τονίζουν ότι αποτελεί τον βασικό κίνδυνο, με δεδομένη τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
Άλλωστε όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Eurostat εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).
Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία για Γαλλία και Γερμανία έδειξαν μεγάλη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που δημιουργεί θετικές διαθέσεις αναφορικά με τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Μεταξύ αυτών που συστήνουν προσοχή στην ΕΚΤ είναι και η Ιζ. Σνάμπελ, μέλος της διοίκησης της τράπεζας, η οποία τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν επιθετικές μειώσεις. Όπως τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση στην Εσθονία «δεδομένου ότι η πορεία επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από μια σειρά κρίσιμων παραδοχών, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και με προσοχή. Ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής δεν μπορεί να είναι μηχανικός. Πρέπει να στηρίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις».
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αλλά ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται ότι θα μειώσουν τα επιτόκια για δεύτερη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου, οι παρατηρήσεις της κας Σνάμπελ συμπίπτουν με τις προειδοποιήσεις ορισμένων άλλων κορυφαίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τις τελευταίες ημέρες ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.