ΓΔ: 1432.53 0.49% Τζίρος: 63.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προσθέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη φαρέτρα της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Θα δημιουργηθεί μια ισχυρή αρχιτεκτονική δεδομένων που θα επιτρέπει τη καλύτερη αξιοποίησή τους και η επιτάχυνση των διαδικασιών θα φέρει την επίσπευση των διαδικασιών της Αρχής.

Τρέχει ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα ενισχυθεί με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού της έργου και επίσπευσης των διαδικασιών.

Το νέο έργο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Αφορά στην προμήθεια ή ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) που θα ικανοποιεί το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο ζωής των επιθεωρήσεων και ελέγχων που διενεργεί η Αρχή σε όλους τους φορείς.

Η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος θα οδηγήσει εκτός από την ψηφιοποίηση της Αρχής, και στην απλούστευση των διαδικασιών της, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει καθολική αντιμετώπιση των καθημερινών επιχειρησιακών αναγκών που έχουν τα όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενισχύοντας την αποδοτικότητά και την αποτελεσματικότητά τους.

Αναμένεται να ελαχιστοποιηθεί η χρήση έντυπου υλικού εντός και εκτός των μονάδων της Αρχής, όπως πχ ενημέρωση λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, ενημέρωση καταγγελλόντων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υποβληθείσα καταγγελία τους, κ.ο.κ. Παράλληλα η ψηφιοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών αναμένεται να προσφέρει και σημαντική επιτάχυνση και αναβαθμισμένη ποιότητα έργου κατά τη διενέργεια και ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων και ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Επίσης θα υπάρξει βελτίωση της αναζήτησης, αποστολής και λήψης πληροφοριών και δεδομένων κατά τη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, ασφαλέστερη διαχείριση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων και αυξημένο επίπεδο ασφάλειας με χρήση κανόνων κρυπτογράφησης, διαβαθμισμένης και ελεγχόμενης πρόσβασης ακολουθώντας κανόνες ιχνηλασιμότητας και ψηφιακών υπογραφών.

Τέλος, θα υιοθετηθούν και σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία που σε συνδυασμό με την συγκέντρωση και αξιοποίηση της πληροφορίας θα μπορούν να απεικονίσουν χρήσιμα αποτελεσμάτα (δείκτες, στατιστικά αποτελέσματα, κατανομές, κλπ.) που βοηθούν στην παρακολούθηση δράσεων, στην αποτύπωση της απόδοσης των οργανικών μονάδων, παρακολούθηση του διοικητικού έργου, λήψη αποφάσεων, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, κλπ.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Για την ψηφιακή υποστήριξη του συνόλου των επιχειρησιακών αναγκών των Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Αρχής, μέρος του οποίου αποτελεί και η εξόρυξη και η ανάλυση δεδομένων, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση μιας ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, που θα επιτρέπει την υιοθέτηση της τεχνικής της ανάλυσης δικτύων αλλά και η ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση.

Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει ένα σύνολο από λειτουργικές απαιτήσεις οι οποίες θα προκύψουν από την προσαρμογή υφιστάμενων λειτουργιών και την υλοποίηση νέων. Θα δημιουργηθούν δηλαδή διάφορες περιπτώσεις χρήσης (use cases) ή/και σενάρια χρήσης (uses scenarios) σε συνεργασία με το κατάλληλο προσωπικό που θα εμπλακεί με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης από την Αρχή.

Θα καλύψει επιχειρησιακές διαδικασίες της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων όπως:

  • Διαχείριση και αξιολόγηση καταγγελιών.
  • Διαχείριση Ελέγχων.
  • Έλεγχοι Περιουσιακής κατάστασης.
  • Διαδικασία καταλογισμού.
  • Εποπτεία υλοποίησης των προτάσεων και συστάσεων και της αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών.
  • Παρακολούθηση Ελεγκτικού Έργου.
  • Διαχείριση Εισαγγελικών παραγγελιών.
  • Παρακολούθηση Πειθαρχικής Διαδικασίας και άσκησης Ενδίκων μέσων.
  • Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Το Πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτσι δομημένο ώστε για κάθε έλεγχο να δημιουργείται ηλεκτρονικός «φάκελος» στον οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι ανωτέρω επιχειρησιακές διαδικασίες εφόσον απαιτηθούν, έτσι ώστε οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες να μπορούν να εξάγουν στοιχεία και αναφορές για το ιστορικό και την πορεία του ελέγχου. Για παράδειγμα θα γίνεται αξιολόγηση καταγγελίας >Έλεγχος >Έλεγχος Περιουσιακής Κατάστασης (εάν απαιτηθεί) >Καταλογισμός (εάν απαιτηθεί) > Εποπτεία υλοποίησης των προτάσεων και συστάσεων και της αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών (εάν απαιτηθεί) > Παρακολούθηση Ελεγκτικού Έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη ψηφιακών συναλλαγών στο κράτος: Αυξήθηκαν 37 φορές από το 2019

Σχεδόν 1,5 δισ. συναλλαγές μεταξύ πολιτών και κράτους ή ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες διεκπεραιώθηκαν ψηφιακά το 2023. Την πρόοδο επισημαίνει η Κομισιόν. Ο ψηφιακός βοηθός και οι υπηρεσίες που έρχονται.