ΓΔ: 1432.28 0.03% Τζίρος: 51.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις παραμένει η οικονομία της ευρωζώνης

Η κατανάλωση αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης για την οικονομία της ευρωζώνης. «Χαμηλή πτήση» για τις εξαγωγές, περιορίζονται οι επενδύσεις.

Συγκρατημένη θα παραμείνει η ανάπτυξη για την ευρωζώνη το 2024, όπως εκτιμά σε ανάλυσή της η Rabobank, λαμβάνοντας υπόψη και τα μέχρι σήμερα δεδομένα. 

Η συνολική ανάπτυξη έφθασε στο 0,3% για το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, με την Ιρλανδία στο +1,2% και την Ισπανία στο +0,8% να έχουν την καλύτερη πορεία, ενώ η Γερμανία παρέμεινε ο «μεγάλος ασθενής», καθώς το ΑΕΠ της υποχώρησε 0,1%. 

Στο μέλλον, διαφορετικοί δείκτες ερευνών δίνουν μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα, αλλά συνολικά υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει συγκρατημένη στο εγγύς μέλλον. Αφενός, οι δείκτες PMI δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αποδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό κλίμα μειώθηκε σε γενικές γραμμές τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δείκτες έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Βάσει των εκτιμήσεων της Rabobank η ανάπτυξη για το 2024 θα παραμείνει 0,3%, με την αύξηση της κατανάλωσης να αποτελεί τον βασικό μοχλό. 

Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται

Η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ασθενής τα επόμενα τρίμηνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναμένεται ένα κύμα περικοπών θέσεων εργασίας, αλλά ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό θα μετριαστεί και το πρόσφατο χάσμα μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα μειωθεί.

Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση έχουν διατηρήσει την κατανάλωση των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας και βοηθώντας τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την επακόλουθη κρίση κόστους ζωής. Πράγματι, η απασχόληση μειώθηκε μάλλον ήπια σε σύγκριση με τη σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε έχει αυξηθεί έντονα. Ποτέ πριν δεν είχαν απασχοληθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι στην ευρωζώνη όσο σήμερα, με τα ποσοστά απασχόλησης σε ιστορικά υψηλά και το ποσοστό ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό.

Συνολικά, η αγορά εργασίας παρουσίασε πολύ ισχυρότερη απόδοση τα τελευταία χρόνια από ό,τι αναμενόταν, και αναμφισβήτητα ισχυρότερη από ό,τι «δικαιολογήθηκε» από την οικονομική δραστηριότητα. 

Αν και τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που κορυφώθηκε στις αρχές του 2022. Παραμένει πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ότι οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο διστακτικές. 

Η αύξηση των μισθών παραμένει υψηλή

Προς δυσφορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Υποκινούμενη από τον υψηλό πληθωρισμό και τις στενές αγορές εργασίας, η αύξηση των μισθών έφτασε σχεδόν το 5% το α’ τρίμηνο. Εκτιμάται ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί κάπως τα επόμενα τρίμηνα, αλλά θα παραμείνει ισχυρή για διάφορους λόγους.

Πρώτον, ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει σφιχτή. Δεύτερον, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για τα επόμενα χρόνια. 

Η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί

Οι εταιρείες απλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τους μισθούς εάν η παραγωγικότητα και η κερδοφορία δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Είτε θα υπάρξει χαμηλότερη αύξηση μισθών, χαμηλότερη αύξηση της απασχόλησης ή χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Δεδομένης της κατάστασης της αγοράς εργασίας και του κλίματος στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανό η αύξηση της απασχόλησης να είναι αργή, τα περιθώρια κέρδους να μειωθούν λίγο περισσότερο και ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί κάπως, αλλά θα παραμείνει ισχυρή και υψηλότερη από τον πληθωρισμό.

Υπάρχουν, ήδη, κάποια πρώιμα σημάδια αυτού στη Γερμανία. Οι πρόσφατοι δείκτες ΡΜΙ έδειξαν ότι η ανεργία αυξάνεται τώρα που η ζήτηση μειώνεται και τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται υπό πίεση. Αλλά αυτή η δυναμική είναι μοναδική στη Γερμανία. 

Δυσμενές το διεθνές περιβάλλον

Παρά τις αναφορές για αδύναμη εξωτερική ζήτηση για ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες, το καθαρό εμπόριο υπήρξε κινητήριος δύναμη της αύξησης του ΑΕΠ τα τελευταία τρίμηνα. Αλλά αυτό δεν οφειλόταν στις ισχυρές εξαγωγές. Στην πραγματικότητα οφειλόταν σε αδύναμες εισαγωγές.

Η ασθενής οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξηγήσεις για την υποτονική εξωτερική ζήτηση. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μια κρίση ακινήτων και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση. 

Αναμένεται, ακόμη, ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ρίξουν ένα κλειδί στα σκαριά. 

Μεικτή εικόνα επενδύσεων

Οι προοπτικές για τις επενδύσεις είναι μικτές. Για το έτος 2024, αναμένεται μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων. Σε πιο διαρθρωτικό επίπεδο, εκτιμάται ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα παραμείνουν χαμηλές στην ευρωζώνη για τα επόμενα τρίμηνα. Το ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη έχει μειωθεί περαιτέρω.

Αυτό ισχύει τόσο για τον τομέα της μεταποίησης όσο και για τον τομέα των υπηρεσιών. Αυτά τα χαμηλά ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας αφήνουν ελάχιστα κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Στο 0,5% η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με πληθωρισμό στο 5,6%

Αναιμική θα παραμείνει η πορεία για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος, με σταδιακή αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας.